:

Státusztörvény – érkeznek az első számok, fontos határidő járt le

Státusztörvény – érkeznek az első számok, fontos határidő járt le

Máig, szeptember 29-ig van lehetőségük jelezni a pedagógusoknak, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. A pedagógusok szeptember 15. óta nyilatkozhattak arról, ha nem fogadják el a közalkalmazotti jogviszonyukat megszüntető, januártól hatályba lépő új szerződésüket.

Aki jelezte a felmondását (a jogszabály szövegezése szerint lemondását), annak november végén szűnik meg a jogviszonya, nekik október végéig kell még dolgozniuk.

Ez nem oktatási katasztrófa. Ez társadalmi katasztrófa – Radó Péter oktatáskutató

„Sok kollégával beszélgettem, ez alapján úgy gondolom, hogy szeptemberben ezer körül lehet a státusztörvény miatt felmondó pedagógusok létszáma”

– mondta a Telexnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter hozzátette, hogy konkrét számai nincsenek, ezek becsült adatok, amik pénteken még változhatnak.

Horváth Péter szerint az ezres nagyságrend úgy jöhet össze, hogy tankerületenként 20-25 felmondóra lehet számítani. Ezzel szemben Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón azt mondta,  lényegesen kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan a nyári időszakban távozni szoktak a közoktatásból. A miniszter szerint talán 700 körül lehet a szeptemberben távozó pedagógusok létszáma.

A fejlesztésre szoruló gyerekeknek még nehezebb lesz

Közben a G7 pénteken arról írt, hogy az állami oktatási rendszer az SNI-tanulók (sajátos nevelési igényű diákok) számára a szakemberhiány miatt még nagyobb kihívást jelent, illetve helyhiány, ugyanis egy osztályba legfeljebb 2 SNI/autista gyerek vehető fel. Ezért ha például már az iskolás korban derül ki valamilyen tanulási probléma, akkor a szülők inkább hallgatnak. Vagy megoldást jelenthet a fizetős, alapítványi iskolák, ha a családok megtehetik hogy kifizessék a tandíjat, de még akkor sem biztos, hogy nincs tele az intézmény.

Az SNI-s gyerekek a sajátos nevelési igény megállapítását követően olyan intézményben tanulhatnak tovább, ahol biztosított számukra a megfelelő pedagógiai fejlesztés. Legalábbis elméletben, a gyakorlatban inkább az a tapasztalat, hogy ezt sokszor nem tudják megugrani az intézmények.

The post Státusztörvény – érkeznek az első számok, fontos határidő járt le appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés