:

Különös matekkal számolta ki a kormány a nyugdíjemelést

Különös matekkal számolta ki a kormány a nyugdíjemelést

Több ponton is csúsztatott a kormány a novemberi nyugdíjemelés számait bejelentve. A már a miniszterelnök által is belengetett „közel félhavi” többlet valójában inkább egyharmad. 

Ráadásul korábban a novemberi emelés mértékét nem indexálták, hívta fel a figyelmet pénteki cikkében azenpenzem.hu. Orbán Viktor közösségi oldalán bejelentette, majd ahogyan arról mi is írtunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón is kifejtette, hogy novemberben átlagosan közel félhavi többletet kapnak egy összegben a nyugdíjasok. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. A félhavi összeg itt hibádzik, ráadásul Gulyás jelezte: „a matematika sajátosságai miatt” a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest a mostani 3,1 százalékos emelésnek felel meg.

Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjasoknak az emelést, ami azt jelenti, hogy az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan közel félhavi, egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok – ismertette a miniszter.

Kormányinfó: ennyi lesz a nyugdíj novembertől

Valami nem stimmel

Bár 18,5 százalékos éves nyugdíjas infláció várható, a januári 15 százalékot csak 3,1 százalékkal fejelik meg novemberben. Úgy tesz a kormány, mintha ezt a pénzt már januárban megkapták volna az idősebbek. De a mostani emelés utólagos, így annak indexálása (éves szintre átszámítása) amellett, hogy példa nélküli, elég nehezen indokolhatónak is tűnik. Hiszen mostanáig tulajdonképpen a nyugdíjasok hitelezték a kormányt.

A törvény szerint novemberben az egész évi különbözetet (ez lenne a 12 hónapra jutó összeg) akkor kell folyósítani, ha a januári emelés és a várható éves infláció között egy százaléknál csekélyebb az eltérés. Most pedig ez semmiképpen sincs így.

A jelzett „többlet” 12 havi, vagyis egy havival több annál, ami novemberben kiegészítésként normálisan érkezik. Amennyiben azzal számolunk, amit valóban megkap az átlagnyugdíjas, akkor nagyjából egyharmadnyi juttatás lesz a plusz.

The post Különös matekkal számolta ki a kormány a nyugdíjemelést appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés