:

Nyugdíj: ezért lesz jóval kevesebb a novemberi emelés

3,6-4 százalékot vártak a nyugdíjas szervezetek, 3,1 százalék lett a vége.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be: novembertől 3,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés érkezik az ellátmányra jogosultaknak. Ez mintegy 2,5 millió embert jelent – ők a január-október időszakra szóló emelést a novemberi, már megemelt nyugdíjösszeggel egy időben kapják meg.

Az előzetes várakozások szerint azonban feljebb, inkább 3,6-4 százalék közé várták az emelést.

„Magam egy fél százalékkal magasabb emelésre számítottam, 3,6-ra, de a kormányzat úgy döntött, hogy az egész évre várható nyugdíjas-infláció mértéke 18,5 százalékos lesz, és ha ennyi ez az infláció, akkor valóban 3,1 százalékkal kell megemelni a nyugdíjakat pótlólagosan novemberben” – kommentálta az emelést az InfoRádiónak Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News szerkesztője.

Az eddigi inflációs adatok alapján lehetett arra számítani, hogy magasabb lesz az emelés. A nyugdíjas infláció minden hónapban az általános inflációnál nagyjából 1,3 százalékkal volt magasabb – ezzel az összeggel Farkas is 18,5 százalék helyett 19,1 százalékos prognózist várt.

Több ebből Nyugdíj: ezért lesz jóval kevesebb a novemberi emelés Forint: elbúcsúzhatunk az álomhatártól

„De ez most már csak játék a számokkal, így döntött a kormány, a nyugdíjtörvény a kormányzat hatáskörébe utalja az éves becslést” – tette hozzá a szakértő.

Ennyit ér a plusz 3,1 százalék

Az emelés értelmében novembertől

az átlagnyugdíj 210 700 forint lesz (a medián 191 770 forint),havonta plusz 6530 forintot jelent egy átlagnyugdíjat kapó ellátmányra jogosult személynél,ez visszamenőlegesen, egy összegben pedig 78 380 forintot jelent a novemberi plusz juttatásnak.

The post Nyugdíj: ezért lesz jóval kevesebb a novemberi emelés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés