:

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

Kutatótárstával együtt díjazták.

Október 2-án jelentette be a Svéd Királyi Aakdémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel díjazottjait. A díjat Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissmann kapta az mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért. A technológia lehetővé tette, hogy a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását.

Karikó a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg az elismerést: korábban Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre kapott Nobelt.

A covidválságban világhírnevet kapó kutató nevét már a tavalyi Nobel-esélyesek között is emlegették, mivel több, szintén neves szakmai elismerést is megkapott a technológia kifejlesztéséért. Többek között a legrangosabb amerikai tudományos elismerést, az Albany-díjat is.

Több ebből Nobel-díjat kapott Karikó Katalin Páratlan független film készül Azahriah együttműködésével

Ugyan az mRNS-technológia a koronavírusra adott gyors reakció miatt lett elképesztően releváns, nem kizárólag ezért kapja most Karikó és Weissmann a díjat. Az mRNS-nek ugyanis több, gyógyszerészeti alkalmazása van, amiről a Nobel hivatalos oldala is ír.

The post Nobel-díjat kapott Karikó Katalin appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés