:

Titkos kódot kap minden iPhone

Titkos kódot kap minden iPhone

Sokáig senkinek nem tűnt fel, de az Apple elkezdte apró QR-kódokkal ellátni a mobiljait. A The Information jelentése szerint ez az egyik módja annak, ahogy az Apple 2020 óta próbálja megzabolázni az elszálló gyártási költségeket.

Mint kiderült, az Apple a gyártás különböző szakaszaiban mikroszkopikus QR-kódokat vés az iPhone üvegborításába. Ezek a homokszemnyi méretű kódok segítenek az Apple-nek nyomon követni és csökkenteni a hibákat az ellátási láncban. A kódokat csak olyan speciális lézer- és szkennerberendezésekkel lehet leolvasni, amelyeket az Apple kínai beszállítóinak gyáraiban telepített.

És hogy miért kellenek ilyen kódok a telefonokra? Nos az Apple ezzel próbálja nyomon követni, hogy két beszállítója, a Lens Technology és a Biel Crystal hány üveglapot gyárt le, és hányat selejtez ki.

A két cég korábban ellenezte, hogy az Apple megismerje a gyártási hibaarányt. A QR-kódok hozzáadásával az Apple azonban biztosíthatja, hogy a gyártási folyamat végén csak azokért az egységekért fizessen, amelyek megfelelnek a minőségi előírásoknak. A rendszer a hírek szerint évente több száz millió dollárt takarít meg a cupertinói cégnek.

Sok problémát okozott a QR-kód

A jelentés azt is kifejti, hogy nem volt egyszerű a QR-kódok elkészítése az Apple számára. A kódokat kezdetben lézerrel vésték az üvegre, ez azonban meggyengítette a képernyőt, és hajlamossá tette a repedésre. Az ejtési tesztek során például az üveg gyakran tört el ott, ahol a QR-kód volt.

A probléma megoldására az Apple mérnökeinek új technikákat kellett kifejleszteniük, melynek eredményeként végül mikroszkopikus lencséket kezdtek használni a jelek elhelyezésére. A QR-kódok a különböző iPhone-modelleknél eltérő módon kerültek elhelyezésre. Az iPhone 12 készüléken az első hangszóró felett, ám az újabb modelleken a képernyő alsó szélénél lévő fekete keretben kapott helyet a kód, lézergravírozással.

The post Titkos kódot kap minden iPhone first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés