:

Fordulat jöhet az uniós pénzek ügyében – mennyit kaphatunk?

Fordulat jöhet az uniós pénzek ügyében – mennyit kaphatunk?

Az Ukrajnának szánt támogatás fejében hozhat Magyarország számára kedvező döntést az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez – írja a hvg.hu a Financial Times cikkére hivatkozva. Az üzleti lap brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt 13 milliárd euró feloldására készülnek november vége előtt, és a források közül kettő állította azt, hogy ez összefüggésben van az ukrajnai támogatás bebiztosításával.

Tavaly decemberben döntött arról az EU, hogy befagyasztja 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeit. Magyarország májusban elfogadta az igazságszolgáltatási rendszer reformját, amely önmagában hozzásegítené ahhoz, hogy 13 milliárd eurót, a zárolt összeg több mint felét felszabadítsák. Az ügyben azonban még most is párbeszéd zajlik a Bizottság és a kormány között, előbb további tisztázó kérdésekre várja a választ Budapestről. Az utolsó hivatalos álláspont ennek megfelelően az, hogy amíg ezek a válaszok nem érkeznek meg, addig nem alakít ki újabb álláspontot Brüsszel a források felszabadításával kapcsolatban sem.

Az ukrán szál

Csakhogy van a történetnek egy másik szála is. Az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné meg az EU költségvetését, hogy abból Ukrajnának is jusson – a magyar kormánykommunikációban ez nem ritkán jelent meg úgy, hogy Brüsszel a magyarok helyett adna az ukránoknak pénzt. Az, hogy az Ukrajnának szánt támogatások megtorpedózása zsarolási potenciál Orbán Viktor kezében, nem új dolog, ami viszont fejlemény, az az, hogy az amerikai kongresszus nemrég úgy hagyta jóvá a kormányzati leállás elkerülését célzó kiadásnövekedést, hogy abból a háborúban álló országnak szánt 6 milliárd dolláros támogatáscsomag kimaradt. Magyarország „puhításának” eszköze lehetett az is, hogy sikerült megegyezni arról, az OTP lekerüljön a háború támogatóinak nem hivatalos ukrán feketelistájáról.

Háború – Fontos hír jött az OTP-ről

A kérdés az, mit szólna a magyar források felszabadításához az Európai Parlament, amely következetesen elutasítja, hogy a jelenlegi állás szerint Magyarország megkapja a neki címkézett uniós forrásokat.

The post Fordulat jöhet az uniós pénzek ügyében – mennyit kaphatunk? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés