:
Breaking News

Megkapta a WHO engedélyét az új, malária elleni vakcina

Megkapta a WHO engedélyét az új, malária elleni vakcina

Megkapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását az olcsó és tömegesen előállítható új malária elleni vakcina, ami hatalmas áttörést hozhat a leginkább csecsemőkre veszélyes malária elleni harcban — írja a BBC.

A vakcinát az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztették ki, összességében pedig ez a második vakcina, amit a malária ellen fejlesztettek ki. A betegséget egy parazita okozza, amelyet szúnyogok terjesztenek. A malária sokkal kifinomultabb, mint egy vírus, mivel az emberi testben állandó alakváltozással elrejtőzik immunrendszerünk elől. Pontosan ez a tulajdonsága nehezíti meg a hatékony oltóanyag kifejlesztését is, amivel több mint egy évszázada küzdenek a tudósok.

Az első vakcinát nagyjából két évvel ezelőtt hagyta jóvá a WHO.

A szervezet szerint a két vakcina hatékonysága nagyon hasonló, és egyelőre nem lehet sorrendbe állítani. Az új, R21-nek nevezett oltóanyag előnye, hogy alkalmas tömeggyártásra, mivel kisebb dózist igényel, és egyszerűbb adjuvánst használ. A világ legnagyobb vakcinagyártója, az indiai Serum Institute 100 millió adag előállítására készül évente, amelyet hamarosan duplájára növelhet, teszi hozzá a 444.

A WHO szerint egy adag oltóanyag 2-4 dollárba kerülhet, az immunitás eléréséhez pedig egy embernek négy adagra lesz szüksége. Ez körülbelül fele a korábbi oltóanyag árának. 2021-ben 247 millió maláriás megbetegedést regisztráltak világszerte, közülük 619 ezer ember halt meg, többségük öt év alatti gyermek volt. A maláriás megbetegedések több mint 95 százaléka Afrikában található.

The post Megkapta a WHO engedélyét az új, malária elleni vakcina first appeared on 24.hu.