:

Ingyenes jogosítvány – az autósiskolák sötétben tapogatóznak

Ingyenes jogosítvány – az autósiskolák sötétben tapogatóznak

A következő tanévtől ingyenessé válhat a jogosítványszerzés a középiskolások és a szakképzésben tanulók számára. A tervezet kivitelezéséről az autósiskolák egyelőre nem kaptak tájékoztatást, így sokan csak a sötétben tapogatóznak.

Az Eduline cikke szerint az autósiskolák eddig nem kaptak tájékoztatást a tervezettel kapcsolatban (pedig azt a parlament a héten már tárgyalja is), és a kivitelezés módja is teljes homály egyelőre – mondta Papp Endre, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSz) elnöke, aki kiemelte, hogy a tervezet szövegében a vizsgára való felkészülés támogatása szerepel, de az nem derül ki, hogy a kötelező 29 vezetői órán túl, a pótórákat is finanszírozza-e az állam. Ugyanis, ha valaki megbukik a forgalmi vizsgán, akkor ismét órákat kell vennie.

Jöhet az ingyenes jogsi Rogánék törvényjavaslata alapján

Érdekes folyamatot válthat ki, ha elfogadják a javaslatot: az AVOSz elnöke szerint lehet, hogy az érintett korosztály emiatt most kivár, és csak a program életbeléptekor kezdi meg a tanfolyamot, emiatt elképzelhető, hogy lesz egy időszak, amikor visszaesik a jelentkezők létszáma, majd pedig megnő. Ez nem fog különösebb problémát okozni az autósiskoláknak, mert folyamatos az oktatóképzés és nincs hiány a tanárokból.

Negatív hatás lehet Papp Endre szerint, hogy a motiválatlan diákok is elkezdik a jogosítvány megszerzését. Ha nincs elég erős motiváció a tanuláshoz, akkor lehet, hogy már az elméleti tanfolyam alatt elvesztik a lelkesedést, és úgy döntenek, hogy magát a vezetést már nem kezdik el, emiatt nagy lehet a lemorzsolódási arány – mondta.

Nem olcsó mulatság

305 ezer forint – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 végén átlagosan ennyibe került egy B kategóriás jogosítvány megszerzése. Ez jelentős drágulás, hiszen 2020 utolsó hónapjában még „csupán” 216 ezerbe került mindez. Ez az összeg is lényegesen emelkedhet, mivel alapvetően 29 vezetői órát kell vennie a tanulónak, hogy a vizsgával együtt meglegyen a kötelező 30 levezetett óra, de a gyakorlatban ez közelebb van az 50-60 órához, ami akár több mint százezer forinttal is megdobhatja a költségeket. Aki pedig megbukik, az újabb 50-100 ezres kiadásokkal számolhat.

The post Ingyenes jogosítvány – az autósiskolák sötétben tapogatóznak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés