:

OTP: Nem az állampapíros levéltől fognak elkezdeni megtakarítani az emberek

OTP: Nem az állampapíros levéltől fognak elkezdeni megtakarítani az emberek

Négy-ötszörösére nőtt a tartós befektetési számla iránti érdeklődés. A perselybe leggyakrabban csak egy tízezres kerül, de ezen a nyáron még az is megtakarított, aki általában költekezik ilyenkor.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) júliusi bevezetése felforgatta az egyébként is ingatag magyar megtakarítási piacot. Csak júniusban 701 milliárd forinttal nőttek a befektetések Magyarországon, ami egy megelőző lépésként értelmezhető – mondta Fabriczki Rita, az OTP termék- és szolgáltatásmenedzsment vezetője. A megtakarítási állomány ezzel együtt 10 százalékos növekedést ért el az év első hét hónapjában, ami a tavalyi 3,7 százalékos növekedéshez képest egy jelentős emelkedés.

„Még júliusban, augusztusban is nőtt a megtakarítási állomány, amikor a legtöbben inkább költik a pénzt, mint félreteszik”

– mondta Fabriczki. A pontos, augusztusi MNB-adatokat a hét végén hozzák nyilvánosságra.

Pénz Knittel Martin 2 perc olvasás
Állampapír: a bankokat vegzálja a kormány, hogy elérje a célját
Pénz Gergely Péter 17 perc olvasás
Állampapír és más befektetések a bankoknál: már van, ahol egy szelfi is elég

Az év egyértelmű nyertesei az értékpapírok – a befektetési alapok, kötvényalapok –, a növekedés is ezeknek tudható be: a betéteknél egy kisebb csökkenés történt. Az OTP-nél az infláció csökkenésére, ezáltal a reálbérek emelkedésére számítanak, ezért a negyedik negyedévben tovább nőhet a megtakarítási állomány. 2021-ig azt tapasztalták, hogy az éves növekmény 40-45 százaléka a negyedik negyedévben érkezett, de tavaly a magas rezsiárak miatt elmaradt az év végi lendület.

Értetlenséget okozhat a levél

Az év vége közeledtével megkerülhetetlen témává vált az az állampapírokról szóló levél, amit a bankoknak kötelezően ki kell küldeniük az ügyfeleknek. „Egy jogszabály szerinti szöveget kell kiküldenünk, ez már nyilvános. Arra számítunk, hogy sok ügyfél jön be, aki nem érti a levél tartalmát, nekik segítünk az értelmezésben.

Nem számítunk arra, hogy ettől a levéltől fognak elkezdeni megtakarítani az ügyfeleink” –

mondta Fabriczki. A leveleket a november végi számlakivonattal együtt küldik ki, az elektronikus számlakivonatot választók ezt is e-mailben kapják.

A hosszú távra tervezőknél is a szocho elkerülése az első számú prioritás. Ez abból is látszik, hogy az OTP tartós befektetési számlája (TBSZ) iránt robbanásszerűen nőtt az érdeklődés júliusban és augusztusban: az előző év július-augusztusi adatok négy-ötszörösére. A TBSZ-szel nemcsak a szochot lehet elkerülni, hanem öt év után teljesen adómentesen lehet kivenni a megtakarított összeget.

A szochot már három év után sem kell megfizetni, de ennyi idő elteltével az szja-ra csak 10 százalék kedvezményt adnak. A szintén szocho nélküli ingatlan-befektetési alapok iránt is erős keresletnövekedést éreztek júniustól kezdve.

Egy tízest még félretesznek

Ezzel együtt úgy látják, most főleg a kis összegű, rövid távon elérhető megtakarításokat érdemes támogatni. A július elején indított Persely szolgáltatásukat 65 ezren vették igénybe az első három hónapban.

„A módusz, vagyis a leggyakoribb összeg tízezer forint, de átlagosan 100-200 ezer forint gyűlt össze ezekben a perselyekben”

– mondta Fabriczki. A Persely kamat szempontjából nem versenyképes, mert látra szóló kamatozása van, illetve csak online igényelhető. (A KSH népszámlálási adataiból nemrég derült ki, hogy másfél millió magyar egyáltalán nem internetezik, ez befolyásolhatja a Persely elérését is.)

Az OTP minden évben felméri az ügyfelei hozzáállását a megtakarításokhoz, de az idei öngondoskodási felmérés eredményét november elején mutatják be. Jelenleg azt tervezik, hogy a megtakarítást tervezők „felkerekíthetnék” a kártyás vásárlások, átutalások összegét. Például, minden vásárlás, vagy utalás után 100 forintot beraknának a Perselybe.

The post OTP: Nem az állampapíros levéltől fognak elkezdeni megtakarítani az emberek appeared first on Forbes.hu.