:

Találkozó a Karmelitában és egy pingvines pendrive – folytatódott a Schadl-per

Több hónapos szünet után kedden folytatódott a bíróságon a Schadl György korrupciós ügyének tárgyalása.

A vádirat szerint Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke „korrupciós kapcsolatot alakított ki” a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében.

A koronatanú Excelben vezette a pénzmozgásokat

Most a koronatanúnak nevezett F. Vivien távmeghallgatásával folytatódott a per. A Telex tudósítása szerint Völner szokás szerint otthonról jött a bíróságra, míg Schadl Györgyöt bilincsben vezették be, mivel ő letartóztatásban van.

F. Vivien Schadl bizalmi embere volt, nagyjából tíz évet dolgozott mellette, és ő volt az, aki „Házipénztár” és „EgyenlegMoncsi” elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott állítólagos kenőpénzek kifizetését. F. Vivien már korábban vádalkut kötött az ügyészséggel, akiknek részletesen vallott Schadl ügyeiről, ezért nem lett belőle vádlott, csak tanú.

A tanú szerint milliós összegek mentek Schadl Györgytől Völner Pálnak. Schadl asztali naptárában pedig például ilyen feljegyzések szerepeltek: „Völner 12:30 Kossuth tér”, „Robi”, „Nagy Ádám”, „Trócsányi”, „Jeney”, „Varga Judit”, „2020. március 2. 11:30 Karmelita”, „Varju László”.

Völner védője továbbra is nagyon szeretné beidézni tanúként Varga Judit volt igazságügyi minisztert, ennek alátámasztására felolvasta Schadl naplójából azokat a dátumokat, amiken a végrehajtói kar volt elnöke Vargával találkozott. Az elmúlt időszakban újabb autókat, hajót és repülőt is találtak Schadlnál, ezért az ügyészség kérvényezte, hogy azokat is foglalják le.

A bíróságon előkerült egy pingvin alakú pendrive is: erről állította korábban F. Vivien, hogy a Völner Pálnak csurgatott pénzeket ezen a pendrive-on lévő külön táblázatban kellett vezetnie. A tanú szerint ezt a táblázatot Schadl kérésére hozta létre, és

„amikor Gyuri szólt, hogy viszi a pénzt, akkor azokat ebbe is feljegyeztem (…) Kérte, hogy ne a rendszeres pénzekhez írjam, hanem tegyem külön táblázatba”.

The post Találkozó a Karmelitában és egy pingvines pendrive – folytatódott a Schadl-per appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés