:

Michael Jordan új ligában: Amerika 400 leggazdagabbja között

Michael Jordan új ligában: Amerika 400 leggazdagabbja között

A Charlotte Hornets kosárlabdacsapat eladásával Michael Jordan új ligába lépett. Az NBA-legenda hárommilliárd dolláros vagyonával az első profi sportoló, aki bekerült Amerika 400 leggazdagabb embere közé.

Michael Jordan 1984-ben lépett először NBA-pályára, és tizenöt szezonja alatt 94 millió dollárt keresett. 1997-ben és 1998-ban is ő volt a liga legjobban fizetett játékosa, de az igazán nagy csekkek a pályán kívül várták. 

Pályafutása során az amerikai Forbes becslése szerint 2,4 milliárd dollárt keresett (adózás előtt) az olyan márkákban szerzett érdekeltségével, mint a McDonald’s, a Gatorade, a Hanes és természetesen a Nike. Ez utóbbitól legutóbbi éves jogdíjcsekkje mintegy 260 millió dollárról szólt.

Eddigi legnagyobb fizetésnapja mégis csak idén augusztusban jött el. Ekkor adta el az NBA 27. Legértékésebb csapata, a Charlotte Hornetsben szerzett többségi részesedését hárommilliárd dollárért. Az üzlet a liga történetének második legnagyobbja, az eladási ár pedig közel tizenhétszerese lett a 2010-es vételi árnak. 

Ezzel elit klubba jutott. Az amerikai Forbes által becsült nettó vagyonával, 3 milliárd dollárral Jordan felkerült a Forbes 400-as listára, ami az első alkalom, hogy egy profi sportoló bekerült a leggazdagabb amerikaiak közé.

Mesterhármas

„Michael azon kevesek közé tartozik, akiknek háromszor is sikerült” – mondta a Forbes.com-nak Ted Leonsis, a Washington Wizards, a Mystics és a Capitals tulajdonosa, aki több befektetésében is együttműködött Jordannel.

„Sok vállalkozónak egyszer sikerül. Van egy nagy győzelmük, fogják, amit nyertek, visszavonulnak, és soha többé nem hallunk róluk. Vagy másodszor is megpróbálkoznak valamivel, ami nem működik. Michaelnek eddig három megasikere volt”

– utalt Leonsis Jordan sportolói sikereire, befektetéseire, valamint az Air Jordan márkára.

Az, hogy egy profi sportoló milliárdossá váljon, még mindig nagyon ritka, eddig csak három embernek sikerült. Jordan volt az első, aki 2014-ben érte el ezt a mérföldkövet, azóta pedig LeBron James és Tiger Woods követte, akik még aktív sportolóként lépték át az álomhatárt. Mivel a sportolói fizetések egyre nőnek, és pályán kívüli bevételi lehetőségekből is egyre több van, biztosan többen követik majd őket. A Forbes.com becslése szerint hét sportoló már elérte az egymilliárd dolláros vagyont.

A kilenc nullás klubhoz való csatlakozáshoz azonban még mindig kedvező időzítések tökéletes viharára van szükség. Vagy ahogy Mark Cuban, a Dallas Mavericks milliárdos tulajdonosa fogalmaz, „a sportolóknak nagyon szerencsésnek kell lenniük”. De úgy tűnik, ez aligha igaz Jordanre, aki már akkor sikert aratott, amikor belépett az NBA-be.

Amikor 1985-ben, az újonc szezonja végén megjelent az első Air Jordan tornacipő, a Nike állítólag 3 millió dollár értékű eladásra számított. A Temple Egyetem 2023-as tanulmánya szerint a márka ezzel szemben 70 millió dolláros forgalmat bonyolított le két hónap alatt, az év végére pedig 100 millió dollárt. Jordan eredetileg öt évre írt alá, évi ötszázezer dollárért plusz jogdíjakért. Legutóbbi éves jelentésében a Nike 6,6 milliárd dolláros éves nagykereskedelmi bevételről számolt be a Jordan Brand esetében, ami 28,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Michael Jordan, nyakában a klasszikus Air Jordan 1 cipővel. Fotó: Nike

Legyél olyan, mint Michael

De nem a Nike volt az egyetlen cég, amelyik megpróbált pénzt csinálni Jordan tehetségéből és karizmájából. „Ő már azelőtt márka volt, mielőtt az embereknek leesett, hogy emberek is márkává válhatnak” – mondta anyalapunknak Marc Ganis, a Sportscorp tanácsadócég elnöke.

„Nem Michael Jordan reklámozta a Gatorade-et, hanem a Gatorade üzenete volt az, hogy igyál Gatorade-et, legyél olyan, mint Michael.”

De nem sokkal azután, hogy 1998-ban másodszor is visszavonult az NBA-ből, Jordan távolodni kezdett a reklámarc-életétől. Az ESPN szerint sikertelen ajánlatokat tett a Hornets (amelyből később a New Orleans Pelicans lett) és a Milwaukee Bucks megvásárlására. Jordan végül csatlakozott a Leonsis vezette tulajdonosi csoporthoz, amely megvásárolta az NHL-es Washington Capitals-t és a Washington Wizards 44 százalékát. 

„Olyan volt, mint egy szivacs” – mondja Leonsis, aki úgy emlékszik, hogy Jordan nagyon kíváncsi volt, és rengeteget kérdezett. “Végső soron többször volt igaza, mint nekem. Ő az képviselte, hogy ha van egy nagyszerű csapatod és sztárjátékosaid, akkor könnyű jegyeket és szponzorációkat eladni”.

Jordan két szezon erejéig ismét visszatért a pályára, ezért eladta tulajdonrészét. De amikor 2003-ban harmadszor és utoljára visszavonult, nem várt túl sokáig azzal, hogy egy újabb csapatot vásároljon. Jordan 2006-ban kisebbségi részesedést vásárolt a Charlotte Bobcatsben, négy évvel később pedig ő lett az első sportoló az NBA történetében, aki játékosból többségi tulajdonossá vált.

Felkészül: NASCAR

Az augusztusi Hornets-üzlet után Jordan megtartott egy kis részesedést a csapatban, ami továbbra is a kosárlabdához köti. De közben a következő vállalkozását keresi. Az évek során Jordan foglalkozott, többek között autókereskedésekkel, éttermekkel, egy prémium tequila márkával és újabban tőkebefektetésekkel.

Jordan következő nagy dobása a NASCAR-érdekeltsége lehet. 2020-ban a Joe Gibbs Racing versenyzőjével, Denny Hamlinnel közösen alapította meg a 23XI Racing nevű csapatot. „Fogadok, hogy ez is egy nagyszerű üzlet lesz a számára a versenyképessége és a győzni akarása miatt” – mondja volt üzlettársa, Leonsis.

The post Michael Jordan új ligában: Amerika 400 leggazdagabbja között appeared first on Forbes.hu.