:

Gyors rádiókitörés fedett fel több milliárd fényévre lévő galaxishalmazokat

Gyors rádiókitörés fedett fel több milliárd fényévre lévő galaxishalmazokat

Az FRB 20190520B jelű ismétlődő gyors rádiókitörés fénye szokatlanul nagy mennyiségű anyagon haladt át, míg eljutott a Földig. Vajon magyarázatot adhatnak erre a több milliárd fényévre lévő azonosítatlan galaxishalmazok, amelyek elválasztanak bennünket a kitörés forrásától?

Művészi illusztráció egy gyors rádiókitörés sugárzásáról, amely egy távoli galaxisból indulva utazik a Föld felé. Útja során áthalad egy másik galaxis halóján, ami hatással van rá.  (ESO/M. KornmesserCC BY 4.0)

Egy asztrofizikai rejtély

A gyors rádiókitörések az univerzum legrejtélyesebb jelenségei közé tartoznak. Az erőteljes, ezredmásodpercnyi villanások többsége egyszeri, de előfordul, hogy egy gyors rádiókitörés megismétlődik, ami arra utal, hogy az esetek egy részében a forrás túlélheti a kitörést.

A gyors rádiókitörés sugárzása több millió vagy milliárd fényéves útja során megvilágítja a gázt és port, amin áthalad, így megvizsgálhatjuk az útjába eső anyagokat. Az anyagmennyiség, amely egy robbanás helye és a megfigyelő közötti térrészben található, befolyásolja azt az értéket, amit a kutatók a diszperzió mértékének neveznek. Egy gyors rádiókitörés diszperzióját úgy határozzák meg, hogy megmérik a legmagasabb és a legalacsonyabb frekvenciájú jelek beérkezése közötti időtartamot.

Az elsőként észlelt gyors rádiókitörés jele. Először a magasabb frekvenciájú sugárzás érkezik meg hozzánk, ezt követik az alacsonyabb frekvenciák. ([Wikipedia user Psr1909CC BY-SA 4.0])

A sugárzás akárhol beleakadhat a kitörés legalacsonyabb frekvenciájú rádióhullámait késleltető anyagba – vagyis legnagyobb valószínűséggel szabad elektronokba – a hosszú út során: a forrás közvetlen közelében, abban a galaxisban, ahol a forrás található, a galaxisközi térben vagy akár saját galaxisunkban. A hely meghatározásához a kutatóknak átfogóbb megközelítést kell alkalmazniuk.

Egy szupererős kitörés vizsgálata

Az FRB 20190520B jelű ismétlődő gyors rádiókitörés diszperziója több mint kétszer nagyobb, mint amit egy ilyen távolságban lévő kitöréstől várnánk. Ez a szokatlanul nagy érték felkeltette Khee-Gan Lee (Kavli Institute) kutatócsoportjának érdeklődését. Ez a kutatócsoport dolgozik a gyors rádiókitöréseket vizsgáló FLIMFLAM (FRB Line-of-sight Ionization Measurement with Lightcone AAOmega Mapping) programon, amelynek célja, hogy feltérképezze a világegyetemben lévő látható anyag eloszlását a gyors rádiókitörések által felfedett galaxiscsoportok felkutatásával.

A kutatók spektroszkópiai vizsgálattal határozták meg az FRB 20190520B-vel egy látómezőben látszó galaxisok távolságát, és egy algoritmus segítségével azonosították a galaxiscsoportokat és halmazokat. Több galaxiscsoportot is találtak a látómezőben, köztük két galaxishalmazt, amely közvetlenül köztünk és az FRB 20190520B között található. Ezután számítógépes modellekkel becsülték meg az ezeket alkotó galaxisoknak és halóiknak a tömegét, így megállapították, hogy mennyiben járul hozzá a két köztes galaxishalmaz a kitörés diszperziójának mértékéhez.

Pillanatkép az FRB 20190520B jelű gyors rádiókitörés és a két köztes galaxis helyzetét bemutató interaktív ábrából. (Lee et al. 2023)

Felülbírált becslés

Az FRB 20190520B rendkívül nagy diszperziója alapján a korábbi kutatás a forrás galaxisának belső hatásait becsülte a legnagyobbnak az ismert gyors rádiókitörések közül, ezt pedig nehéz volt összeegyeztetni a galaxisról végzett többi megfigyeléssel. Most, a köztes galaxisok eloszlásának ismeretében az FRB 20190520B galaxisának a kutatók mérsékeltebb diszperziós értéket állapítottak meg, ami összhangban áll az egyéb megfigyelésekkel. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy még akkor is fontos az összképre figyelnünk, ha egyetlen gyors rádiókitörést vizsgálunk.

Forrás: AAS Nova