:

Európai Bizottság: továbbra sincs döntés a magyar uniós pénzekről

Az Európai Bizottság alelnöke kategorikusan cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint Brüsszel engedett Budapestnek annak fejében, hogy a magyar kormány ne vétózza meg Ukrajna pénzügyi támogatását, írja a hvg.hu. Ugyan Magyarország számára elérhető közelségbe került a hétéves költségvetés egy része, ebben nincs újdonság. Sőt, a határidő kitolódott egy hónappal.

Az, hogy az EB-nek meg kellett szólalnia az ügyben, azután lett releváns, hogy a Financial Times arról írt, megszülethet a megegyezés a magyar kormány és a Bizottság között. Az FT cikke arról szólt, hogy november végére feloldják a zárolt pénzek egy jelentős részét. Cserébe Magyarország hozzájárul, hogy az EU közös és emiatt megnövelt költségvetéséből tovább támogassa Ukrajnát.

Miről van szó pontosan?

Az igazságszolgáltatási reformhoz és az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kötött 22 milliárd eurós, hétéves kohéziós keretet teljes egészében blokkolja az EU. (Pontosabban Magyarország hiányosságai.)Ha ez megoldódik, akkor sem szabadul fel a teljes keret. 6,3 milliárd eurót ugyanis egy másik eljárás, a jogállamisági feltételrendszer blokkol. Ez nemcsak ezt a pénzt teszi elérhetetlenné, hanem a helyreállítási alapból remélt összesen 10,4 milliárd eurót is.A menekültek miatti bánásmód, az LMBTQ-közösség hátrányos megkülönböztetése, valamint az akadémiai szabadság megsértése 2,5 milliárd eurót blokkol.Azaz körülbelül még 13 milliárd euró elérhető, ebből 4 úgynevezett szupermérföldkő teljesítését vállalta a kormány.

A szupermérföldekről szóló dokumentumokat július közepén küldték el. Az EB-nek három hónapja van az értékelésre (200 millió forintról nyújtott be dokumentumot és számlát a kormány).

A hvg.hu most azt írja, a Bizottságnak további pontosításra van szüksége annak értékeléséhez, hogy teljesül-e a bírói függetlenség horizontális engedélyezési feltétele.

Ezért szeptember 26-án kérdéseket nyújtottak be a magyar hatóságoknak, az értékelést a válasz után folytatják.

A levelezés felfüggeszti a határidő számítását, vagyis egy hónapos portafordultával számolva máris november második felénél vagyunk. Ekkora lehet reális tehát a Bizottság értékelésének közzététele.

Az EB nyomatékosította, hogy „amíg az engedélyezési feltételek nem teljesülnek, a Bizottság nem térítheti meg a kifizetési kérelmekben szereplő kapcsolódó kiadásokat a programok végrehajtása során felmerült kiadásokra vonatkozóan”.

The post Európai Bizottság: továbbra sincs döntés a magyar uniós pénzekről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés