:

Mire jó a pénz?

Mindezt a pénzt teszi lehetővé – nevettünk egymásra a családi vállalkozásoknak rendezett Forbes-gála végén az egyik sokmilliárdos árbevételű cég vezetőjével.


Van, aki arra tette fel az életét, hogy nagy üzletet építsen, a hatékonyság és fogyasztói értékteremtés oltárán áldoz, más minden szenvedélyét, eszét és kapcsolatát arra használja, hogy esélyt adjon (mély)szegény roma borsodi gyerekeknek, hogy akár egyetemre is eljussanak. A két tevékenység csak elsőre tűnik nagyon különbözőnek.


Mindkettőhöz szorgalom, elkötelezettség, hosszú távú építkezés szükséges, meg persze vállalkozókészség. Az egyik helyen az eredmény termékben, munkahelyekben és leginkább pénzben mérhető, a másikon reményben, hitben és életminőségek drasztikus emelkedésében, lehetőségek kitárulásában. Az alapítókat, vezetőket legbelül fűtő energia mégis nagyon hasonló.
A pénz pedig arra ad lehetőséget, hogy a borsodi gyereknek a milliárdos vállalkozó is segítsen, anélkül, hogy erre áldozná az életét – ahogy az InDaHouse vagy a Van Helyed alapítványok alapítói teszik, akiknek a családi gálánkon gyűjtöttünk. Különleges pillanat volt, ahogy ennek a lehetőségét és egyszerűségét mi ott ketten a pesti Corinthia báltermében átéltük.


Az ilyen pillanatok után Jaksity György szavait is értem, hogy igenis haladunk a filantrópia terén Magyarországon, más ma a szemlélet, hozzáállás, mint tíz, tizenöt, húsz éve volt. A magyar gazdasági élet, a közgazdasági értelmiség egyik állócsillagát ma ugyanúgy érdemes meghallgatni, ahogy tizenöt éve is az volt, amikor megismertem.


Ezért is hívjuk meg már másodszor a Forbes Money Summit nyitóbeszélgetésére Zsiday Viktorral és Varga Zoltánnal. A befektetésekről szóló napunkon átveszünk mindent, állampapírtól ingatlanon át a részvényekig (felkészülni a Jaksity-interjúból és a Forbes Money mellékletből lehet). Olyan nagy öregek csatlakoznak hozzánk, mint Futó Péter, a matematikusból lett cukorkagyáros, aki fiával a modernkori Magyarország legnagyobb ingatlanberuházója lett. Ott lesz velünk élőben, online, Péterffy Tamás (avagy Thomas Peterffy), a világon élő leggazdagabb magyar, az online részvénykereskedés úttörője is.


A Money Summit másnapján, azonos helyszínen már indul is a 10. Forbes Flow, hogy méltón ünnepeljük meg a magyar Forbes tizedik születésnapját. Vitray Tamás, Orvos-Tóth Noémi, Lakatos Péter, Lévai Balázs, Pachert Balázs, Rúzsa Magdi, Geszti Péter – a névsor méltó lesz az alkalomhoz. A helyszín? Ugyanaz a bálterem, így egy újabb alkalom inspiráló, közös élményekre.

Hirdetés

Cimkék

Keresés