:

Soha akkora előleget nem fizetett az állam egy összegben, mint most Mészáros cégének

Több mint százmilliárd forint előleget kapott Mészáros Lőrinc cége a Déli Körvasút megépítésére.

Válaszolt az Építési és Közlekedési Minisztérium a Szabad Európa közérdekű adatigénylésére. A válaszból kiderül, hogy bár még a környezetvédelmi engedélye sincs meg,

a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Zrt. 101,4 milliárd forint előleget kapott a Déli Körvasút megépítésére.

Arról már korábban is szóltak hírek, hogy az állam százmilliárdos nagyságrendű összeget fizetett ki a V-Hídnak. A közérdekű adatigénylés nyomán most az Építési és Közlekedési Minisztérium megerősítette az információt, és közölte a pontos összeget is.

A Szabad Európa információi alapján ez az eddigi legnagyobb előleg, amit egy összegben fizetett ki az állam. A kormány döntése azért furcsa, hogy úgy folyósították a pénzt, hogy közben tudni lehetett,

legfeljebb a beruházás előkészítését végezheti el a V-Híd, ami egyáltalán nem indokolná a százmilliárd forintos nagyságrendet.

A bíróság ugyanis kétszer is megsemmisítette a Déli Körvasút építési engedélyét, ennek hiányában pedig nyilvánvalóan nem lehet elkezdeni az építést.

A bíróság még januárban a munkálatok teljes felfüggesztését rendelte el egy beadvány miatt, ennek ellenére a V-Híd és alvállalkozói még májusban is dolgoztak a vasútvonal kelenföldi szakaszán. Szintén furcsa, hogy a százmilliárdos előleg önmagában meghaladhatja a beruházás teljes valós költségét.

A V-Híd 338 milliárdos ajánlattal nyert, ebből a pénzből Malmőben alagutat fúrtak a város alá, és ott vezették el a vonatokat. Bécsben a főpályaudvar jött ki annyiból, mint néhány kilométernyi vasúti pálya a magyar államnál, írja a Szabad Európa.

Borítókép: Budapest, 2022. december 8. / Mészáros Lõrinc, a V-Híd Csoport többségi tulajdonosa beszédet mond a V-Híd Építő Zrt. és a cseh AZD Praha közös cégalapításáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

The post Soha akkora előleget nem fizetett az állam egy összegben, mint most Mészáros cégének appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés