:

Több mint 250 milliárd euróba kerülne az EU jelentős bővülése

Egy EU-s tanulmány szerint több mint 250 milliárd euróba kerülne, ha hat balkáni ország, Ukrajna és Grúzia csatlakoznának az unióhoz. Ugyanakkor nőne a piac és a geopolitikai jelentőség, és csökkenne a munkanélküliség.

Egy kiszivárgott EU-s tanulmány szerint több mint 250 milliárd euróba kerülne az unió jelentős bővítése, írja a 444.hu. A tanulmányt az Európai Tanács titkársága állította össze és a Financial Times szerezte meg. A dokumentum azzal számol, hogy hat balkáni ország (Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Koszovó és Albánia) mellett Ukrajna és Grúzia is az Unió tagjává válik.

Az új tagok felvétele, amellett, hogy számos előnnyel is járna, a jelenlegi költségvetési szabályok szerint 256,8 milliárd euróba kerülne a tagállamoknak.

Csak Ukrajnának 96,5 milliárd euró agrártámogatás járna egy hétéves költségvetési periódusban, az ország pedig mellette 61 milliárd euró kohéziós támogatásra is jogosult lenne. Ebben az esetben Ukrajna kapná a legtöbb agrártámogatást Franciaország helyett. A többi országnak 29,9 milliárd euró járna a Közös Agrárpolitika támogatásaiból.

Hogy ezt az unió kigazdálkodja, sok tagállamnak nettó haszonélvezőből nettó befizetővé kellene válnia, vagyis többet kellene befizetnie a közös kasszába, mint amennyit támogatásként kap. A tanulmány azzal számol, hogy egy ilyen esetben például Csehország, a három balti ország, Szlovénia, Ciprus és Málta például elesne a kohéziós támogatásoktól. Emellett a már most is sokat befizető tagállamok, így Németország, Franciaország és Hollandia számára is nőne a pénzügyi teher.

Előny lenne ugyanakkor, hogy az unió népessége 66 millió fővel 517 millióra növekedne, enyhülne a munkaerőhiány és nőne a belső piac.

Emellett növekedne az unió geopolitikai jelentősége is. A Financial Times-nak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor az EU bővítése, főleg Ukrajna csatlakozása esetén alapjaiban át kellene gondolni az unió költségvetési rendszerét.

Borítókép: Brüsszel, 2023. március 22. // Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülésére érkezik Brüsszelben 2023. március 22-én.

The post Több mint 250 milliárd euróba kerülne az EU jelentős bővülése appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés