:

Drágulni fognak ezek a termékek az új rendelet miatt

Beépül az árakba a nem újrahasznosítható és az újrahasznosítható italcsomagolások betétdíja is. Megjelent a visszaváltásról szóló rendelet.

A visszaváltási rendelet szerint az érintett, nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint lesz, az újrahasznosíthatókét egyénileg állapítják meg, de mindkét esetben ez beépül az árakba. A visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni.

Minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerboltban és 1000 főnél népesebb településen kötelező lesz automatát telepíteni – a kisebb boltok önként csatlakozhatnak.

Több ebből Megvan az első kamatplafonos bank Kína, olaj, Amerika – ez az, amit most minden befektetőnek át kell gondolnia

Január elsejétől a visszaváltási díjas termékek körébe tartoznak a tej- és tejalapú italtermékek kivételével

minden üveg-,fém-,és műanyag palackos és dobozos,1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása.

Az érintett termékeken a gyártók kötelesek lesznek egy egységes jelzést elhelyezni. A felsoroltak mellett a gyártók és a forgalmazók más termékeket is a visszaválthatóak körébe sorolhatnak egyéni megállapodás alapján.

A termékek árába a díjak beépülnek, kivéve, ha a fogyasztó nem a csomagolással együtt vásárolja meg azokat.

Mentességet kapnak a kötelező visszaváltás alól az évente 5000 terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók és a rendszer nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegekre – amennyiben ezt a koncessziós társaság a termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

A jogszabály szerint 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat.

The post Drágulni fognak ezek a termékek az új rendelet miatt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés