:

Ködösítés: követhetetlen lesz a tanárhiány

Nemcsak a nyilvánosság, hanem még a szakszervezet sem fogja tudni követni, mekkora az aktuális tanárhiány.

Az Oktatási Hivatal a jövőben nem fogja bekérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát, így nyomon követhetetlen lesz a szakszervezet számára is, mennyi hely betöltetlen.

Az Oktatási Hivatal szerint ők nem illetékesek a kérdésben, a döntés „jogszabályalkotói hatáskörbe” tartozik – tudta meg az RTL Híradó.

Több ebből Soha akkora előleget nem fizetett az állam egy összegben, mint most Mészáros cégének Visszaállítják az ellenőrzést a szlovák–magyar határon

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hogy hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az rtl.hu-nak azt mondta: A kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát.

Hozzátette, hogy adatokból már eddig sem lehetett sokat megtudni, például, hogy mennyi a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma, mostantól viszont már a pedagógushiányról szóló adatokat sem.

Felidézte, hogy áprilistól kezdve kisebb felmondáshullám tapasztalható a jogállásváltásról szóló, úgynevezett státusztörvény miatt.

„A kormány nem akarja a valóságot tudni ebben a kérdéskörben, csak ködösíteni hajlandó” – mondta Totyik Tamás.

Az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok, ezeket a szakszervezetek is használták, hogy rájuk hivatkozva beszéljenek a problémákról, vagy arról, hogy milyen típusú működési zavarok akadnak az oktatásban. Ezentúl nekik sem lesz lehetőségük ilyesmire.

Az rtl.hu megkereste az Oktatási Hivatalt, ahonnan azt a választ kapták, hogy „a kérdés jogszabályalkotói hatáskörbe tartozik; benne az Oktatási Hivatal nem illetékes”.

The post Ködösítés: követhetetlen lesz a tanárhiány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés