:
Breaking News

Napelemek: ezek lesznek az új elszámolási szabályok

Az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását január elsejétől a kormány, érkezik az új bruttó elszámolási szabályozás is.

Január 1-jétől újra lehet telepíteni háztartási kiserőműveket, nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek – írja a Portfolio.

Tavaly október 31-től a háztartási kiserőműveknél bevezették a betáplálási stopot, de Lantos Csaba energiaügyi miniszter 3 konferenciáján most bejelentette, hogy ezt a tilalmat január 1-jétől kivezetik, újra lehet telepíteni háztartási erőműveket

De ez csak az ország 93 százalékára lesz igaz, mert egyelőre az ország 7 százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljék a növekvő betáplálást – tette hozzá.

Több ebből Bajban az e-kereskedelem, de ők dupláztak. Vajon hogyan? – a Pelenka.hu-sztori Ködösítés: követhetetlen lesz a tanárhiány

A megújulók is fókuszban, jön az új elszámolási rendszer

„Jelenleg több mint 5200 megawattóra napenergia-kapacitás épült ki Magyarországon. Amikor ezek termelnek, akkor olyan sok naperőművünk van, akkor már tárolnunk kellene az energiát” – jelentette ki Lantos Csaba.

A tárolási lehetőségek fejlesztésére azért is szükség van, mert amikor Magyarországon süt a nap, akkor a szomszédos országokban is így van, így ott is termelnek a helyi pv-panelek.

Jelezte, hogy a már most is 5,2 GW-os kapacitás 2030-ra 10-12 gigawattra nőhet, amivel a klímapolitikai vállalásunkhoz is közelebb kerülünk.

Úgy döntöttük, hogy az éves szaldóelszámolást fenntartjuk tíz évig a telepítés kezdetétől számítva – jelentette be a miniszter.

Az életbe lépő új bruttó elszámolásban a megtermelt áram átvételi árát a lakossági felhasználók kedvezményes A1 árszabásához köti a szabályozás.

A szerződött hálózatelosztási szolgáltatók így kismértékbene eltérő, de egyaránt nettó 5 forint körüli energiadíjat fizetnek egy kilowattórányi áramért.

Az újítások között van, hogy

a napelemes családok a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására.a hálózatba táplált villamos energia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

Telepítési pályázat

Lantos bejelentett egy 75 milliárd forintos lakossági tároló telepítési pályázatot is, amely a háztartási tárolói kapacitások kiépítését segítheti. Lantos Csaba közölte, hogy a támogatási intenzitás maximum 65 százalék lesz.

A két korlát, hogy maximum 4kW háztartási napelemek mellé legfeljebb egy 8kWh-ás tárolóegységet lehet telepíteni.

The post Napelemek: ezek lesznek az új elszámolási szabályok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés