:
Breaking News

Nemcsak egy falu, ennyi pénz is kell egy gyerek felnevelésére

Egy egész falu kell ahhoz, hogy felnevelj egy gyereket – tartja a mondás. Egy másik mondás szerint rengeteg pénzre is szükség van. Mennyi az annyi és mit gondolunk róla? Mutatjuk.

A többség szerint tíz- és harmincmillió forint közötti összegbe kerül felnevelni egy gyermeket, amíg önállóvá válik – írja az EconomX.hu.

A többség szerint 10-30 millió forintba kerül felnevelni egy gyermeket. A megkérdezettek egytizede 50 millió forint feletti összeget költ a gyermekére, amíg ők elhagyják a mamahotelt -derült ki a Prémium Egészségpénztár és az NN Biztosító közös felméréséből, amire hatezer pénztártag válaszolt.

Már az iskolakezdés is komoly összeg

Az iskoláskorú gyermeket nevelők 43 százaléka szerint 50-100 ezer forint között kell költeni iskolakezdéskor egy gyermekre, 39 százalékuk ettől kevesebbel 20-50 ezer forintot, 13 százalékuk pedig 100 ezer forint felett költ ilyenkor gyermekenként.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele szerint gyermekek körülbelül 10-11 évesen lesznek elég nagyok ahhoz, hogy egyedül járjanak iskolába.

Ahhoz azonban, hogy egyedül hagyják őket otthon, egy kicsit több kell. A kérdőívet kitöltők 60 százaléka inkább kicsit idősebben, 12-13 vagy 14 évesen hagyná otthon egyedül gyermekét.

Csökkenthetőek a kiadások

A pénztártagok számos, gyerekneveléssel kapcsolatos költséget (iskoláztatási kiadások, egyetemi vagy főiskolai hallgatói tandíjak, kollégiumi elhelyezés díjai) elszámolhatnak az egészségpénztári számlájuk terhére.

A jelenlegi felmérésben résztvevő szülők jelentős része (64 százaléka) nem volt tisztában azzal, hogy az egészségpénztár ebben is segíthet. A támogatás maximális értéke ráadásul egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen idén gyerekenként 232 ezer forintot lehet elszámolni.

The post Nemcsak egy falu, ennyi pénz is kell egy gyerek felnevelésére appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés