:

Kamatplafon: itt a bankok listája

Október 9-ig előreláthatólag mindenki be fogja jelenteni, hogy vállalni fogja a kormány kérését.

Már négy hitelintézet is azt válaszolta a Bank360.hu-nak, hogy október kilencedikétől bevezeti a Nagy Márton-féle Gazdaságfejlesztési Minisztérium által javasolt önkéntes kamatplafont a lakossági lakáskölcsönökre és a vállalati forgóeszközhitelekre. Avagy hétfőtől nemcsak az Erste Banknál, de

a Gránitnál, a CIB-nél és az MBH-nál is olcsóbban lehet majd kölcsönhöz jutni az átlagos ügyfeleknek, mint jelenleg.

Az UniCredit úgy reagált a pénzügyi portálnak, hogy „az önkéntes kamatplafon alkalmazásával kapcsolatos előzetes számítások, hatáselemzések és értékelő munka jelenleg is intenzíven zajlanak bankunkban, a csatlakozásról ezek lezárását követően tudunk majd nyilatkozni”.

Jövő hét hétfőig várhatóan a többi bank is bejelenti, hogy alkalmazni fogja a kamatplafont.

A lakáshiteleknél a 8,5 százalékos THM csak a vállalt maximum, azt már a bankok döntik el, hogy adnak-e ennél olcsóbban lakáshitelt, és ha igen, akkor kinek, mikortól és milyen egyéb feltételekkel.Átlagos anyagi helyzetű és keresetű ügyfeleknek még a legolcsóbb konstrukciók is most 8,5 százalékos THM felett vannak, van, amelyik még a 10 százalékot is meghaladja. (Vagyonos ügyfeleknek jelenleg is kínálnak ennél kedvezőbb lakáshitelt.)

Benne van a pakliban, hogy az átlagügyfelek nem egységesen 8,5 százalékos lakáshitelekkel találkoznak majd, de az meglepő lenne, ha már kezdetben is kínálnának nekik ennél lényegesen olcsóbb kölcsönöket, írja a Bank360.hu. Szerintük esélyesebb, hogy a kínált konstrukciók egyéb feltételeiben hajtanak majd végre jelentősebb változtatásokat a kamatplafon miatti alacsonyabb kamatokra reagálva, ami néhol akár jelentős szigorítást is okozhat az igénylőknek.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács ülésén Budapesten 2023. október 5-én.

The post Kamatplafon: itt a bankok listája appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés