:
Breaking News

Vendégmunkástörvény: „Teljes a zűrzavar”

Vendégmunkástörvény: „Teljes a zűrzavar”

A kormány még tovább szigorítaná a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat. A szakszervezet szerint teljes a zűrzavar a kormányban a vendégmunkástörvény ügyében, és politikai okok állhatnak a háttérben.

„Úgy tűnik, teljes a zűrzavar”

– értékelte a Népszavának a vendégmunkástörvény tegnapi visszavonását Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Tényleg jó fogás volt? Minden az ingatlan.com és az Emag-Edigital-alapítók nagy üzletéről

Nem volt elég szigorú

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint még életbe se lépett (november elsejével lett volna hatályos), de már vissza is vonják a pár hónapja elfogadott vendégmunkástörvényt, hogy egy új törvényjavaslatban még tovább szigorítsák a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat.

Az eddig tervezet szabályozás részeként a vendégmunkások számára kiállított tartózkodási engedélyt legfeljebb két év határozott időtartamra lehetett volna igényelni, és maximum ez is csak évre lett volna meghosszabbítható, a családegyesítés lehetőségét pedig kizárták.

Székely szerint „az az Orbán-kormány, amelyiknek miniszterelnöke nemrégiben még 500 ezer vendégmunkás alkalmazásának szükségességéről beszélt, visszavonta a törvényt, ami november 1-jétől már szabályozta volna a vendégmunkások foglalkoztatását”. Ez a szövetségi elnök szerint

„arra utal, hogy vagy ők maguk sem tudják, milyen feltételekkel akarnak vendégmunkásokat beengedni az országba, vagy pedig arra, számos település fideszes polgármestere jelezhette: a jövő tavaszi választások előtt nem kellene nyugtalanságot kelteni az emberekben, mert az rossz irányban befolyásolhatná a voksolást”.

Veszélyhelyzet: volt, van, lesz

A csütörtök esti Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet, ami megerősíti, hogy visszavonják a törvényt.

Orbán Viktor kormányfő aláírásával ebben a rendeletben azt írják: az új, szigorúbb törvényjavaslat benyújtásával „valamennyi harmadik országból érkező számára egyértelművé teszi, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése esetén, az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni”.Ezért arról döntött a kormány, hogy „a nemzeti érdekek érvényesítése céljából, a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor”.

Ez utóbbiról a hvg.hu megjegyzi, hogy a júniusban elfogadott törvény hiába lépett volna életbe november elsején, a kormány mostani döntésének értelmében háborús veszélyhelyzet idején nem alkalmazható. Csak hát utóbbi már a törvény elfogadásakor is fennállt, és akkor is nemzeti érdekekre hivatkoztak. Olybá tűnik, egyszerűbb volt a veszélyhelyzetre hivatkozva, a képviselőket kihagyva, rendeleti úton visszavonni a törvényt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz Aleksandar Vucic szerb elnökkel közösen Belgrádban 2023. szeptember 29-én.

The post Vendégmunkástörvény: „Teljes a zűrzavar” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés