:

Újabb nagy dobásra készülhet a ChatGPT fejlesztője

Újabb nagy dobásra készülhet a ChatGPT fejlesztője

Az OpenAI elvileg elkezdene csipet gyártani. Lehet, ez is egy jele annak, hogy van némi feszültség köztük és a Microsoft között?

A ChatGPT fejlesztője, az OpenAI épp azt fontolgatja, hogy saját meseterségesintelligencia-csipet fog gyártani, tudta meg a Reuters. A lap szerint azzal, hogy a kutatólaboratórium saját hardvert gyártását tervezi szolgáltatásai működtetéséhez, nemcsak a szektorban tomboló MI-csiphiánynak jele, de annak is, hogy egyre inkább mélyül a szakadék köztük és a legfőbb partnerük, befektetőjük, a Microsoft között.

Tényleg jó fogás volt? Minden az ingatlan.com és az Emag-Edigital-alapítók nagy üzletéről

A szoftveróriás az év elején 10 milliárd dolláros befektetést jelentett be az OpenAI-ban, MI-alapú szolgáltatásai (például az MI-vel turbózott Bing) pedig a kutatólaboratórium által fejlesztett GTP-modelleken alapszanak. Igen ám, de a The Information szeptember végi értesülései szerint a Microsoft házon belül fejlesztene nagy nyelvi modellt magának, hogy ezzel is tudjon lazítani az OpenAI-hoz fűződő függőségén, kiszolgáltatottságán.

Ha minden igaz, az OpenAI még nem hozott döntést, és a Reuters értesülését sem kommentálták. Állítólag még az is felmerült alternatívaként, hogy a labor szimplán felvásárol egy csipgyártót, ami nemcsak költség-, de időoldalról is logikus lépés lenne. Elemzői számítások szerint az OpenAI napi működése az év elején akár 700 ezer dollárba is kerülhetett, szóval a Microsoft nem véletlenül kezdett el olcsóbb, egyszerűbb alternatíva után kutatni az egyre dráguló GPT-modellekkel szemben.

The post Újabb nagy dobásra készülhet a ChatGPT fejlesztője appeared first on Forbes.hu.