:

Itt van minden, amit az Android 14-ről tudni érdemes

Itt van minden, amit az Android 14-ről tudni érdemes

A hónapokig tartó béta-tesztelés után a Google végre kiadta az Android 14 végleges változatát. A bevezetés azonnal meg is kezdődött az összes kompatibilis Pixel telefonra, néhány héten belül pedig az összes androidos mobilgyártó készülékére megérkezik – írja a SlashGear.

A friss Android operációs rendszer legújabb verziója rendhagyó módon kevés funkcionális frissítést tartalmaz. A legfontosabb újítás talán, hogy bemutatkozik a Health Connect, amely az összes egészségügyi adat egyetlen központjaként szolgál az Android 14-ben. A program a biztonság érdekében titkosítja a telefonon naplózott és az okoseszközök által gyűjtött összes egészségügyi információt.

Az eredetileg tavaly bejelentett alkalmazás az összes fontosabb egészségügyi és fitneszplatformmal képes együttműködni.

Az Android 14 néhány testreszabási finomítást is tartalmaz. Az iOS-től inspirálva a felhasználók mostantól egyéni záróképernyő-parancsikonokat állíthatnak be a gyakran használt eszközökhöz, például az intelligens otthoni kapcsolóhoz vagy a QR-kódolvasóhoz. A Google új zárolási képernyősablonokat is hozzáadott, amelyek mindegyike egyedi színekkel, betűtípusokkal és widgetekkel rendelkezik.

A widgetek egyébként helyzetfelismeréssel is bírnak, így ha például gyorsan változik az időjárás, azt az ikon is jelzi majd.

Nem túl nagy fejlesztés, de jó hír, hogy ezentúl nem kell entert nyomnunk a PIN-kód megadása után. Végül pedig nem lenne igazi fejlesztés az MI becsatornázása nélkül. A felhasználók így képesek lesznek egyéni háttérképek létrehozására, ehhez csupán be kell pötyögniük szövegként, milyen képet szeretnének. A generatív MI-háttérképek létrehozása először a Pixel 8-ra és annak Pro változatára érkezik.

Végül ott vannak a látási és hallási nehézségekkel élők számára készített funkciók. A Nagyító rendszer teljesen megújul: akár egyetlen  ujjmozdulattal is elérhetővé válik a 100 százalékos nagyítás. Az új, Gyorsbeállítások menü révén a felhasználók gyorsan beállíthatják a betűméretet, javított méretezéssel a háttérben, így a szöveg nem lesz levágva, és az oldal is olvasható marad.

A hallássérültek számára könnyebb lesz csatlakozni a hallókészülékhez, és a gyorsbillentyűk révén pedig könnyedén lehet majd váltogatni a hangkimenetek között.

The post Itt van minden, amit az Android 14-ről tudni érdemes first appeared on 24.hu.