:

Így hatott az olajárakra az izraeli-palesztin összecsapás

Százezer izraeli katona gyűlt össze a Gázai Övezet környékén, a légicsapások után szárazföldi offenzíva jöhet.

Bizonytalanná válhat a Közel-Keletről érkező olajellátás az Izraelben dúló harcok miatt, ezért 4 százalékkal emelkedtek az olajárak – írja a BBC.

A Hamász és az izraeli hadsereg között hétfő reggel is folytatódtak az összecsapások. A fegyveresek főként Izrael déli részén harcolnak. Az ország északi részén egyelőre nem evakuálták a városokat, de sokan így is elhagyták a lakóhelyüket. A Gázai Övezetben pedig 123 ezer embernek vált lakhatatlanná az otthona az éjszakai légicsapások után, közülük 74 ezren iskolákban találtak ideiglenes menedéket.

Az izraeli légierő szerint csak hétfőre virradó éjjel 500 célpontot támadtak a Gázai Övezeten belül. A rakéták kórházakat is találtak, a sérültekkel teli gázai egészségügyi intézményekben gyakran nincs áram. A térség egyetlen erőműve napokon belül leállhat az ENSZ szerint.

A szombaton kiújult konfliktusnak már több mint 1100 áldozata van. Közülük 260-an a Supernova fesztiválon haltak meg, amit a Gázai Övezet határának közelében tartottak a hétvégén. Az összecsapások fokozódhatnak hétfőn, miután az izraeli hadsereg közel százezer katonát vezényelt az ország déli részére.

The post Így hatott az olajárakra az izraeli-palesztin összecsapás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés