:
Breaking News

Drasztikusan nőtt idén azok száma, akik fizetésről fizetésre élnek

Drasztikusan nőtt idén azok száma, akik fizetésről fizetésre élnek

A csökkenő fizetőképesség visszatarthatja a gazdasági növekedést is. Egyre többen a számlákat sem tudják időben fizetni.

Már többségben vannak Magyarországon azok, akiknek kevesebb mint egyhavi megtakarításuk van – írja az Intrum a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Az albérletárak az egekben, eközben nagyot nőtt az üres magyar lakások száma
Üzlet Vámosi Ágoston 13 perc olvasás
Reggel kattintás, este pincérkedés, aznap fizetés: új magyar app írná át az alkalmi munkák piacát

A fizetésről fizetésre élők száma úgy értelmezhető igazán, ha megnézzük a korábbi adatokat:

tavalyelőtt a válaszadók 33,24 százaléka válaszolta, hogy kevesebb, mint egyhavi megtakarítása van,tavaly már 35 százalék,idén pedig 53 százalékra nőtt az arányuk.

Bár kisebb mértékben, de azok is többen lettek, akiknek hónapról hónapra tologatni kell a számláikat. Tavaly még a válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy kettő, vagy több számlát nem tudtak időben befizetni, ez az arány idén 21 százalék. Ezek láttán nem meglepetés az az adat sem, hogy a magyar válaszadók 41 százaléka arra készül, hogy fizetésemelést kérjen, vagy jobban fizető munkát találjon.

Az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés eredménye csökkenő fizetőképességet jelez előre, ami visszatarthatja a gazdasági növekedést az Intrum szerint. Magyarországon már tavaly óta minden hónapban az Európai Unió legmagasabb inflációját mérik. A többi, alacsonyabb áremelkedéssel küzdő európai országban is egyre gyakoribb, hogy a fogyasztók kevesebb készételt vásárolnak, és kevesebbet költenek ajándékokra, utazásokra.

A rekordmértékű infláció a kormánynak is kezd kényelmetlen lenni, ezért a felelősséget igyekszik a jegybankra tolni. A szeptemberi inflációs adatokat kedden reggel teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

The post Drasztikusan nőtt idén azok száma, akik fizetésről fizetésre élnek appeared first on Forbes.hu.