:

A nemek közötti jövedelmi egyenlőtlenség kutatója is Nobel-díjat kapott

Claudia Goldin kapta a közgazdasági Nobelt, az amerikai kutató 1990 óta oktat a Harvardon.

A nők munkaerőpiaci helyzetéről szóló kutatásáért Claudia Goldin kapta a közgazdasági Nobel-díjat – írja a Qubit. A Nobel-bizottság szerint Goldin tudott először átfogó képet mutatni a nők keresetéről és munkaerőpiaci részvételéről, miközben feltárta a máig tartó egyenlőtlenségek forrásait is. Goldin 1990 óta oktat a Harvard Egyetem közgazdaságtan tanszékén.

Több ebből Ő lehet Mácsai Pál utódja az Örkény Színház élén Ezért látni kevesebb autót a magyar utakon

Bár a legtöbb magas jövedelmű országban magasabb a nők iskolázottsága, mint a férfiaké, továbbra is jellemző a jövedelmi különbség akár azonos foglalkozásúak között. A szakadék az első gyerek születésével kezd igazán mélyülni. Goldin azt is feltárta, hogy a fogamzásgátló tablettához való hozzáférés fontos szerepet játszott abban, hogy sok olyan nő is be tudjon lépni a munkaerőpiacra, aki máskülönben családot tervezne karrier helyett.

Közgazdasági Nobel-díjat korábban egyszer nyert magyar származású jelölt: Harsányi Jánost 1994-ben díjazták. A 2023-as Nobel-díjak átadása ezzel véget ért, a nyertesek jutalma 11 millió svéd korona (368 millió forint).

The post A nemek közötti jövedelmi egyenlőtlenség kutatója is Nobel-díjat kapott appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés