:

Az oroszok hibája miatt szivároghat az űrállomás

Az oroszok hibája miatt szivároghat az űrállomás

Újabb hűtőfolyadék-szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szegmensén. Egy év alatt ez már a harmadik eset, a hivatalos jelentés szerint az űrhajósok nincsenek veszélyben. Egyes szakértők és tisztviselők szerint az eset miatt az is kérdésessé vált, hogy mennyire megbízható az orosz űrprogram – írja a The Guardian.

Tavaly december 15-én szintén szivárgásra lettek figyelmesek, akkor egy űrállomáshoz csatlakozó kapszulából, a Szojuz MS-22-ből kezdett hűtőfolyadék távozni. A járművet feltehetőleg egy űrszemét sérthette meg, emiatt három űrhajós rekedt több mint egy évre a Földön kívül, akik csak idén szeptemberben térhettek haza.

Február közepén aztán újabb szivárgás történt, most pedig a harmadikra is sor került, így egyre kisebb a valószínűsége, hogy a meghibásodásokat valóban űrszemetek vagy aszteroidák okoznák.

Egy szivárgás baleset, kettő véletlen egybeesés, de három már rendszeres problémát mutat

– véli Jonathan McDowell asztrofizikus.

A szakértő szerint ha mindezt összevetjük az augusztusban lezuhant orosz űrszonda esetével, azt látjuk, hogy hanyatlóban van az egykor az ország büszkeségének számító orosz űripar.

Kapcsolódó Oroszország bebizonyította: már az űrben sem úr Oroszország közel fél évszázad után indított ismét missziót a Holdhoz, csakhogy a küldetés kudarcba fulladt, az űreszköz megsemmisült.

The post Az oroszok hibája miatt szivároghat az űrállomás first appeared on 24.hu.