:
Breaking News

Miközben Budapest lakossága mélyponton, Bécs épp most döntött százéves csúcsot

Miközben Budapest lakossága mélyponton, Bécs épp most döntött százéves csúcsot

Bécs lakossága 2023. szeptember végén – több mint száz év után – újra átlépte a kétmillió főt, így most már az Európai Unió ötödik legnagyobb városa – derült ki a derült ki a Bécsi Statisztikai Hivatal előzetes havi népességadataiból. A hírt az osztrák főváros sajtóképviselete osztotta meg a Forbes.hu-val.

A nyilvántartás szerint január 1-től szeptember 30-ig újabb 19 500 fővel nőtt Bécs lakossága, míg tavaly 51 ezer fővel. Utóbbi a hivatalos statisztikák 1962-es vezetése óta a város legerősebb évének számított népességnövekedés tekintetében.

Mindeközben Budapesten

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. október 1-jei népszámlálásának végleges adatai szerint Budapest lakossága 2023. január elsején 1 671 004 fő volt. A 2001-es, valamint 2011-es népességszámlálás bázisán számított adatok szerint a magyar főváros lakossága 2019 óta csökkenőben van, 2007 óta pedig most először fordult elő, hogy a népességszám 1,7 millió alá került, sőt 2001 óta a 2023-as volt a legalacsonyabb adat.

Pontosabb, mint a ChatGPT: magyar AI asszisztenssel tehermentesíti orvosait a hazai magánkórház

Az unió egyik legsokszínűbb városa

1910-ben 2,08 millióan laktak a városban, majd utána a 20. században folyamatosan csökkenni kezdett a lakosságszám, és megindult az elöregedése is. A mélypont 1988-ban következett be 1,48 millió bejelentett lakossal, majd a Vasfüggöny leomlása után, a kilencvenes években újra növekedésnek indult a lakosságszám. A 21. század kezdete óta az átlagos évi növekedés húszezer fő.

Bécs város közleményéből az is kiderül, hogy a Németországban született bevándorlók száma 2002 óta megduplázódott, hogy az elmúlt húsz évben főleg lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok telepedtek le náluk, illetve hogy főként Szíriából, Afganisztánból és Ukrajnából menekültek ide az új lakosok.

Mára a bécsiek 39 százaléka külföldön született, ezzel az osztrák főváros – Brüsszel mellett – az EU egyik legsokszínűbb városa

– írják.

Bécs a hetvenes években hiába számított a világ egyik legöregebb városának, a bevándorlás miatt ma már Ausztria legfiatalabb tartománya, a lakosság körülbelül 70 százaléka a munkaképes 15–64 évesek közül kerül ki, a 65 év felettiek aránya pedig viszonylag alacsony (17 százalék). 

The post Miközben Budapest lakossága mélyponton, Bécs épp most döntött százéves csúcsot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés