:

Egy ilyen napvihar elsöpörhetné a modern civilizációt

Egy ilyen napvihar elsöpörhetné a modern civilizációt

Szakértők egy csoportja fák évgyűrűit vizsgálva egy olyan ősi napvihar nyomaira bukkant, amely napjainkban képes lenne romba dönteni a civilizációt – írja az Independent. A kutatók az Alpok franciaországi részéről származó fákban észlelt szénizotóp-szintek alapján rekonstruálták a 14 300 évvel ezelőtti eseményt.

A Tim Heaton, a Leedsi Egyetem munkatársa és kollégái által észlelt jelenség a valaha talált legnagyobb napvihar volt.

Egy ilyen esemény ma leállíthatná az elektromos hálózatokat, és tönkretehetné a kommunikációs infrastruktúrát, veszélyes helyzetbe sodorva az emberiséget.

A szakértők szerint a biztonság érdekében érdemes további vizsgálatokat folytatni, hogy felismerhessük az árulkodó jeleket.

„A szélsőséges napviharoknak óriási hatásai lehetnek a Földre. Az ilyen szuperviharok tartósan megrongálhatják az elektromos hálózat transzformátorait, ami hatalmas és kiterjedt, hónapokig tartó áramkimaradásokat eredményezhet” – mondta Heaton. Mint hozzátette, a jelenség a műholdakat is károsíthatja, ezzel ellehetetlenülhet az azokra támaszkodó navigáció és kommunikáció.

A tudósok eddig kilenc extrém napvihart, úgynevezett Mijake-eseményt fedeztek fel az elmúlt 15 ezer évben. Az utolsó 993-ban történt, a mostan leírt ennél kétszer erősebb lehetett.

Azt nem tudni, hogy a Mijake-események korábban milyen hatásokkal jártak, megértésüket nehezíti, hogy csak közvetett módon elemezhetőek. Ez az előrejelzésüket is ellehetetleníti.

A napviharokat a fákban elraktározódott szénizotópok, illetve a sarki jégmagokban megőrződött berillium révén vizsgálhatják. A legnagyobb vihar, amelyet a szakembere valaha közvetlenül megfigyelhettek, az 1859-es Carrington-esemény volt, amely súlyos károsította az akkori távíró infrastruktúrát. A Mijake-események ennél sokkal erősebbek.

The post Egy ilyen napvihar elsöpörhetné a modern civilizációt first appeared on 24.hu.