:

iPhone 12 sugárzás: ezért mértek többet a franciák

iPhone 12 sugárzás: ezért mértek többet a franciák

A francia sugártesztelési követelmények eltérnek a nemzetközi szabványoktól, ennek eredményeként törénhetett meg, hogy a francia hírközlési hatóság (ANFR) szeptember 12-én kiadott egy közleményt, ami szerint az iPhone 12 túllépi a fajlagos energiaelnyelési tényezőre (SAR) vonatkozó határértékeket, ezért ideiglenesen megtiltották az  iPhone 12 okostelefonok forgalmazását az országban. A készülékek időközben kaptak egy frissítést (iOS 17.1), aminek hála immár megfelelnek a francia követelményeknek, ugyanakkor a felhasználókra nézve ennek ára van.

Az AFNR az iPhone 12 modellek esetében mért olyan magas (5,74 watt/kg) fajlagos abszorpciós arányt, ami meghaladja az Európai Unió tagállamaiban törvényileg meghatározott 4 watt/kg felső határt. Utóbbi érték akkor releváns, ha a készüléket a felhasználó kézben tartja vagy a nadrágzsebében hordja. Az Apple támogatási dokumentuma szerint az utóbbi kitételnek köszönhető, hogy a francia hatóságok magas értéket mértek, miközben az iPhone 12 elméletileg megfelel az EU szabályozásoknak.

A magyarázat szerint iPhone 12 rendelkezik olyan szenzorokkal, amik felismerik, ha a felhasználó hordja vagy fogja a készüléket, és amennyiben nem erről van szó (tehát a mobil mondjuk egy asztalon pihen), a szoftver megnöveli az átviteli teljesítményt. A franciák ugyanakkor oly módon vizsgálták a telefonokat, ami nem veszi figyelembe azt, hogy a telefon csak akkor lépi át a határétéket, ha nincs a felhasználó közvetlen közelében, így került sor az iPhone 12 modellek ideiglenes betiltására.

Az Apple az említett szoftverfrissítéssel orvosolta a problémát, így a telefon már megfelel a franciák által támasztott követelményeknek, tehát a telefon akkor sem lépi át a 4 watt/kg határértéket, ha a testtől távol van. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy ezzel együtt csökken az adóteljesítmény, ami befolyásolhatja az telefonok hálózathasználati képességeit, magyarán az érintett készülékek hamarabb elveszíthetik a jelet, mint azok a típusok, amik nem kapták meg a kérdéses frissítést. A cég ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a felhasználók jelentős része ebből semmit nem fog érzékelni.

Kapcsolódó iPhone 15 Pro Max: nem csalódtunk, de lázba sem jöttünk tőle Remek telefonról van szó, de érezhető, hogy az Apple nem erőltette meg magát vele.

The post iPhone 12 sugárzás: ezért mértek többet a franciák first appeared on 24.hu.