:

Mi a helyzet a palesztin-izraeli konfliktusban most?

Szerdára virradóra is folytatódott a Gázai övezet bombázása, az izraeli légierő több mint 200 célpont megsemmisítését jelentette. A gázai események nyomán a világpolitika és ennek köszönhetően az olajárak és a devizapiac is mozgásba lendült.

Legalább 30 halálos áldozata és több száz sebesültje van a Gázai övezetben az éjszaka folyamán végrehajtott izraeli légicsapásoknak az övezetet irányító Hamász szerdai bejelentése szerint. A halálos áldozatok száma palesztin oldalon eddig több mint 950, a sérülteké 5000. Eközben azonban már több mint 1200 izraeli halálos áldozata van a Hamász Izrael ellen indított támadásának – jelentették helyi idő szerint kedd este az izraeli hatóságok.

A Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában emellett már több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. Az ENSZ adatai szerint 263 ezer belső menekült van Gázában az izraeli légierő bombázása miatt, ám a világszervezet szerint ez a szám valószínűleg jelentősen növekedni fog.

Teljesen megsemmisítenék a Hamászt

Mivel a Hamász példátlan támadást hajtott végre Izrael ellen, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megtorló hadjárata is példátlan lesz, bizonyos, hadműveleti szintű változások már most megtörténtek – mondta Omer Tisler dandártábornok, az Izraeli Légierő (IAF) vezérkari főnöke egy sajtótájékoztatón. Az MTI által idézett nyilatkozat szerint Tisler azt is elismerte, hogy az izraeli légierő többé nem csupán precíziós csapásokat hajt végre a sűrűn lakott Gázában, ugyanakkor nem bombázzák szándékosan a civil lakosságot.

Precízen és professzionálisan, de nem sebészi pontossággal támadunk. Nem csak néhány tíz, száz támadást hajtunk végre. Több ezer lőszert használunk fel”

– mondta a vezérkari főnök. Izrael célja a Hamász katonai képességeinek teljes megsemmisítése.

3000 be nem vetett fegyver


Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák – közölte az izraeli hadsereg szerdán. Az MTI által idézett tájékoztatás szerint páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat – és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben. A magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, és ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni legtöbb fegyverüket. A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik és harcol, illetve túszokat ejt Izraelben. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hadseregtől származó becslései szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban.

Amerika fokozza a katonai jelenlétét

Miközben az első fegyverszállítmány már megérkezett, az Egyesült Államok egy második repülőgép-hordozót telepíthet Izrael közelébe – írja a Wall Street Journal amerikai védelmi tisztségviselők közlésére hivatkozva. A lap hozzátette, hogy ez az amerikai katonai erőfeszítések fokozását jelenti, melynek célja, hogy „elrettentse” a regionális hatalmakat attól, hogy csatlakozzanak a Hamász és Izrael közötti háborúhoz. A USS Dwight D. Eisenhower és kísérőhajói hónapokkal ezelőtt úgy tervezték, hogy ezen a héten indulnak a Közel-Keletre. Nagyjából két hét múlva érik el a Közel-Keletet – jelentették ki a védelmi tisztviselők.

Nem javasolt Izraelbe utazni

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya keddtől Izraelt a II-es (narancssárga) kiemelt biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolta. Ez a kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok és térségek kategóriája. Az adott ország/térség biztonsági jellemzői jelentős kockázatokat rejtenek, ugyanakkor a konzuli védelem még biztosíthatónak tűnik, az adott ország/térség működése egészségügyi, hatósági segítségnyújtást – ha korlátozott formában is esetleg, de – lehetővé tesz. A konzuli szolgálat munkatársai javasolják, hogy az érintettek halasszák el az ezen biztonsági kategóriába sorolt országba, térségbe tervezett utazásukat, hacsak az nem feltétlenül szükséges, mivel valószínűsíthető az utazók biztonságát és/vagy egészségét is fenyegető kockázat: bűnözés, politikai megmozdulások, természeti katasztrófa, egészségügyi kockázatok, terrorizmus vagy fegyveres konfliktus.

Azonnal nőttek az olajárak, de még kitart a forint

Bizonytalanná válhat a Közel-Keletről érkező olajellátás az Izraelben dúló harcok miatt, ezért 4 százalékkal emelkedtek az olajárak már hétfőn. A nemzetközi viszonyítási alapnak számító Brent kőolaj hordónkénti ára 2,25 dollárral 86,83 dollárra emelkedett, miközben az amerikai árak is nőttek. Noha az izraeli-palesztin harcok egyelőre nem rángatták meg durvábban az árfolyamot, a dollár erősödött, és némileg gyengült a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben. Az eurót szerda reggel hét órakor 387,57 forinton jegyezték a kedd esti 387,06 forint után, a dollár jegyzése 365,62 forintra ment fel 364,47 forintról, a svájci franké pedig 404,04 forintra 403,20 forintról.
A szombaton kiújult konfliktusnak már több mint 1100 áldozata van. Közülük 260-an a Supernova fesztiválon haltak meg, amit a Gázai Övezet határának közelében tartottak a hétvégén. Az izraeli hadsereg már hétfőn csaknem százezer katonát vezényelt az ország déli részére. 

Az izraeli védelmi miniszter hétfőn teljes blokádot rendelt el a Gázai övezet ellen, ennek értelmében a területen nincs se áram-, se víz-, se élelmiszerellátás. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy

a Gázára mért ellentámadás „csak a kezdet”, „soha nem látott erőkkel” fognak támadni.

Emellett tagadta és „fake news”-nak nevezte egy név nélküli egyiptomi hírszerzési tisztviselő azon korábbi állítását, miszerint már korábban figyelmeztették volna Izraelt a Hamász támadására, Izrael pedig nem vette komolyan a figyelmeztetést.

The post Mi a helyzet a palesztin-izraeli konfliktusban most? appeared first on Forbes.hu.