:

Orbán egyetlen uniós vezetőként megy el Kínába egy fórumra, ahol Putyinnal találkozhat

Havasi Bertalan megerősítette, hogy a miniszterelnök jövő szerdán felszólal a kínai Egy övezet, Egy út fórumon, Pekingben.

Orbán Viktor miniszterelnök jövő szerdán felszólal a kínai Egy övezet, Egy út fórumon, Pekingben – erősítette meg a Telex.hu megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Politico írta megelőzően, hogy a magyar kormányfő is elfogadta a meghívást a kínai fórumra, amelyen egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott lehet, miután elfogadta az idevágó meghívást, a magyar kormányfő viszont a rendezvény egyetlen uniós vezetőjeként szólal majd fel.

„A miniszterelnök jövő szerdán részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben, ahol fel is szólal. Előtte hétfőn illetve kedden a tervek szerint kétoldalú tárgyalásokat folytat a kínai vezetőkkel, először a miniszterelnökkel majd az államfővel”

– írta a Telexnek Havasi Bertalan. Arra a kérdésre azonban, hogy a magyar kormányfő találkozik-e majd Putyinnal, Havasi Bertalan nem válaszolt.

A Politico emlékeztetett, Kína 2013-ban hirdette meg az „Egy övezet, egy út” névre keresztelt – eleinte Új Selyemútnak is nevezett – programját, amely kínai állami bankok hiteleiből finanszírozott, jellemzően kínai beruházók által végrehajtott infrastrukturális beruházásokkal ígérte felvirágoztatni Közép-Ázsiát, Délkelet-Ázsiát, Afrikát, de újabban Latin-Amerikát és a Balkánt is.

The post Orbán egyetlen uniós vezetőként megy el Kínába egy fórumra, ahol Putyinnal találkozhat appeared first on Forbes.hu.