:

Ezzel zúzná le a Samsungot és az Apple-t a Xiaomi

Ezzel zúzná le a Samsungot és az Apple-t a Xiaomi

Nagyszabású globális eseményen jelentette be a nálunk is igen népszerű kínai cég új telefonja, a Xiaomi 13T Pro Európába érkezését. Mit tud az új modell?

Most már nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt évtizedben a semmiből feltűnő nagy kínai telefongyártó cégek közül jó néhányan komoly nehézségekkel küzdenek.

A Xiaomi új telefonját egy globális berlini eseményen mutatták be.

A BBK Electronics idén összeomlott, a Huawei most próbálja összeszedni magát az amerikai kormány által rájuk mért csapások után, viszont a Xiaomi a jelek szerint igen keményen tartja magát.

A vállalat nem mutatja a gyengeség jeleit, amit tökéletesen alátámaszt, hogy a hazánkban is igen népszerű konszern a közelmúltban egy nagyszabású nemzetközi eseményen rántotta le arról a felső kategóriás készülékéről, amivel legyalulná a globális piacot.

Ez a Xiaomi 13T Pro, amelynek globális debütálását az új Apple telefonok bemutatójára „szervezték rá”, ország-világ előtt nyilvánvalóvá téve, hogy nem félnek csatába küldeni e modellt az iPhone-ok ellen sem.

A Xiaomi 13T Pro már Magyarországra is befutott.

Emellett az eseményen többször is utaltak rá, hogy a Samsung modelljeit tartják a kiemelt riválisoknak, úgyhogy azt nem mondhatjuk, hogy a konszern gyenge ellenfeleket választott magának. A termékből mi is kaptunk egy példányt kölcsön, hogy megnézhessük, mit tud az a telefon, amit a kereskedelmi szempontból legfontosabb, karácsonyi szezonra időzített a konszern.

Kamera és képalkotás

A berlini bemutatón fehéren-feketén kiderült, hogy a cég a siker egyik kulcsát a mobilos fotózásban látja. Óriási hangsúlyt fektettek a német Leica által fejlesztett és gyártott kamerarendszerre, ami a házon belül fejlesztett képfeldolgozó technológiákkal működik együtt annak érdekében, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény, akár extrémebb körülmények között is.

Leica kamerarendszert kapott.

Az a gyakorlati próba során kiderült, hogy az 50 megapixeles főkamera gyatra, azaz fényhiányos körülmények között is jól teljesít. Így sötétben is lehet vele normális képeket lőni, akár még portré módban is, amikor a már említett képfeldolgozó chip és a szoftver elhomályosítja a hátteret, megteremtve a mélységélesség illúzióját. Emellett kapott egy telephoto egységet, ami kétszeres nagyítást kínál minőségromlás nélkül.

Szuper képeket lehet vele készíteni.

Ez önmagában nem érdemel különösebb figyelmet, hiszen számos korábbi modellnél láttunk már ilyesmit korábban, sőt, akadnak már 10x nagyítást kínáló eszközök is. Viszont ez a kamera sötétben is teljesen vállalható, zajosodás- és elmosódottságmentes képek megalkotását teszi lehetővé, ami viszont már tényleg nem általános. Ráadásul ez is egy 50 megapixeles modul, ami kiemelkedő részeletességnek számít a mai mezőnyben az optikai zoomos kamerák terén.

Éjszaka is vállalható a végeredmény.

A termék kapott természetesen egy ultraszéles látószögű, 12 megapixeles kamerát is, amivel olyan képek lőhetőek, mintha a valóságosnál távolabb lennénk a célponttól. Ez nappal, ideális fényviszonyok mellett hibátlanul teljesít, de a kevés fényt már nem tolerálja olyan jól, hiszen a végeredmény olykor zajos, illetve elmosódott lesz.

A hátteret ehomályosító, népszerű portré mód is jól működik.

Bomba kijelző

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kijelzőt tekintve a Xiaomi 13T Pro kiemelkedik a mezőnyből. A 6,67 hüvelykes méret, az OLED technológia és a 1220×2712 képpontos felbontás a prémium kategóriában mondjuk átlagos, de a 2600 nites csúcs fényerő és a 144 Hz-es maximális képfrissítési ráta is felülmúlja azt, amit a Samsung és az Apple idei topkészülékei tudnak.

Ez bizony ebben a formában felfogható egyfajta erődemonstrációként is.

A nagyobb fényesség miatt a HDR anyagok visszaadása szebb, a képfrissítési frekvencia pedig a gamerek számára lehet kiemelten fontos: ők ennek köszönhetően folyamatosabbnak látják a képet, illetve bizonyos képi információk a megszokottnál hamarabb kerülnek a szemük elé, ami értelemszerűen döntő lehet az összecsapások során.

A 144 Hz-es kijelzőt a gamerek nagyon értékelhetik.

Az alkalmazott OLED eljárásnak köszönhetően pedig a kontraszt hibátlan, a színek gyönyörűek, belülről ragyognak, fátyolosságtól mentesek, a mozgásmegjelenítés pedig problémamentes.

Mire jó?

Hardver fronton viszont elmarad egy paraszthajszállal a jelenlegi vezérbikáktól. Ennek az az oka, hogy a Mediatek Dimensity 9200+ processzort használja, amelynél létezik erősebb is ma már.

A mérések alapján sincs gond a teljesítménnyel. Ez bizony igen jó eredménynek számít.

De ez a különbség csak a tesztmérések során mutatható ki, a tapasztalataink szerint a hétköznapi használat során ugyanolyan villámélményt kínál, mint a mai toptelefonok.

Azaz az alkalmazások, weboldalak vagy nagyfelbontású médiaállományok betöltése egy pillanatig tart, a futtatásuk során pedig semmilyen anomália, akadás, fagyás nem jelentkezik.

A melegedés manapság az egyik legnagyobb kihívás, ami itt is elég intenzíven jelentkezhet nagy igénybevétel esetén, de mi arra jutottunk, hogy nagyon kellemetlen szintre azért sosem forrósodik a termék. A termék a cég, Android 13 alapú MIUI 14 rendszerére épül, ami gyors, stabil, természetesen magyarul is tud, és tartalmaz néhány extrát. Ez nyilván ízlés kérdése, de szerintem nem annyira kiforrott, kényelmes és szép, mint a Samsung és az Apple saját rendszerei, e téren azért még van min dolgoznia a Xiaomi mérnökeinek.

Igazi mindenes telefon.

5000 mAh-s, nem cserélhető akkumulátort kapott, ami korrekt, de messze nem kiemelkedő kapacitás manapság. Az üzemidő erős hardver és a nagy fogyasztású kijelző miatt átlagos, azaz használattól függően 6-10 órával számolhatunk egyetlen töltéssel. Ha már itt tartunk, akkor fontos megjegyezni, hogy az eszköz 120 wattos töltést is támogat, aminek köszönhetően nulláról 19 perc alatt telik csurig energiával a telep. E téren pedig sebességben lefőzi a riválisokat. Ki kell még emelni az 512 GB-os tárolókapacitást, ami kiemelkedőnek mondható a mai mezőnyben.

Dizájn

Viszont az is tény, hogy az egyik legfontosabb versenyszámban, a dizájn terén bizony nem sikerült nagyot gurítani ezzel a telefonnal.

A dizájntól azért nem estünk hanyatt.

A Xiaomi 13T Pro ugyanis totálisan semmitmondó, unalmas külsővel bír. Hiányzik az egyediség, hiányzik a karakter, ezen nincs mit szépíteni.

Még azok is simán összekeverhetik egy másik gyártó termékével, akik egyébként ismerősen mozognak a telefonos univerzumban.

És ezt azért egy iPhone-ról vagy a Samsung S23 Ultráról nem mondhatjuk el. A kicsit bazári tükröződő hátlapról sajnos üvöltenek a szennyeződések, ujjlenyomatok, de szerencsére van belőle matt verzió is. Viszont ellentétben az elődeivel, végre már megkapta az IP68 minősítést, azaz deklaráltan víz- és porálló.

Xiaomi 13T Pro: Megéri az árát?

Ez egy abszolút felső kategóriás tudású telefon, még akkor is, ha nem néz ki annak. A kijelzője és a teljesítménye is kimagaslóan jó, és a képalkotás terén is az elit ligába tartozik. Az ára pedig a tudásához képest teljesen rendben van, hiszen 340 000 forintot kérnek el érte.

Teljesen korrekt ár/érték arányú telefont tettek le az asztalra, de radikális változásokat nem fog hozni.

Ez nyilván nem kevés pénz, emiatt nem is lesz tömegtermék, ám ha tényleg azt nézzük, hogy mire képes, akkor ez kifejezetten korrekt összegnek tűnik. Azt nem mondom, hogy a Xiaomi 13T Pro fogja eltakarítani a Samsungot és az Apple-t az útból, de a hibái ellenére egy maximálisan életképes, jó ár/érték arányú telefonról van szó, ez nem is lehet kérdés.

The post Ezzel zúzná le a Samsungot és az Apple-t a Xiaomi appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés