:

Meddig tart a benzinárcsökkenés? Az izraeli-palesztin konfliktus hatása

A benzinkutakon a héten bekövetkezett árcsökkenés nem tart örökké. Sőt, akár nagyobb részben épül vissza a közeljövőben a kutak árazásába. Az izraeli háború már most is drágítja az olaj árát, ami Magyarországra is begyűrűzik.

Eléri az áremelkedés a magyar benzinkutakat is a jövő héten. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint az izraeli háborúnak már most is van egy 3-4 dolláros “geopolitikai prémium” hozadéka, ami megjelent a kőolaj árában.

Több ebből Közbeszerzések: újabb nagy pofon az építőiparnak Mi a helyzet a palesztin-izraeli konfliktusban most?

Ez lényegében annak a bizonytalanságnak a pénzügyi felára, hogy vajon Irán érintett lehet-e a konfliktusban.

Irán az OPEC, azaz a kőolaj-exportáló országok egyik legnagyobbika – írja a Világgazdaság. Az ő bevonódásuk a harcokba súlyos kockázat, ami drágulást hozhat a piacon, ez pedig nyilvánvalóan a magyar nagykereskedelmi árakban is lecsapódna.

A magyarországi üzemanyagárak alakulását természetesen nem csak az izraeli helyzet befolyásolja, de ennek döntő hatása lehet már rövid távon is.

Pletser arra is rámutatott, hogy a Magyarországon tapasztalható, fogyasztói szempontból kedvező árváltozás több tényezőből fakadt, így például az alkalmazott termék-árrések visszaesése is fontos szerepet játszott a benzin és a dízel árának csökkenésében.

The post Meddig tart a benzinárcsökkenés? Az izraeli-palesztin konfliktus hatása appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés