:

Eladósodott egészségügy: csak készpénzért szállítanak ebbe az intézménybe a szolgáltatók

Durván eladósodtak, egy éve nem fizetnek az egészségügyi intézmények a beszállítóknak. Van olyan intézmény, ahova már csak készpénz ellenében szállítanak.

Az egészségügyi intézmények adóssága szeptemberre elérte a mintegy 100 milliárd forintot, miközben ez a tartozás tavaly ilyenkor 60 milliárd volt. Nagyjából egy éve nem fizetnek az egészségügyi intézmények a beszállítóknak.

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója szerint bár a kórházi eladósodás régi probléma, a mostani helyzet lényegesen rosszabb a korábbiaknál – írja a Népszava.

Több ebből Ezeket a NER-vállalkozásokat támogatja a Szerencsejáték Zrt. Csodára van szüksége a magyar gazdaságnak

A beszállítói kintlévőségek finanszírozásához kapcsolódó banki költségek is a többszörösükre növekedtek. Ez járulékos többletteherként további tízmilliárd forint körüli összeggel terheli a beszállítókat.

Veszélyben a mindennapi működés

A mindennapi működést is akadályozza a helyzet. A ma már Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) néven működő egykori országos rehabilitációs intézetnek tavaly augusztus végén 83 millió forint adóssága volt, ami idén már 537 millió forintra nőtt.

Így ide már csak készpénz fizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek és étkeztetők.

A nővérhiány miatt csak túlórákkal tudják a betegeket ellátni, ráadásul megakadnak a képalkotó vizsgálatok, mert nem sikerül megjavíttatni a CT-berendezést. A négy szeptikus műtőből csak kettő működik.

The post Eladósodott egészségügy: csak készpénzért szállítanak ebbe az intézménybe a szolgáltatók appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés