:

Bemutatták a NASA által begyűjtött idegen anyagokat

Bemutatták a NASA által begyűjtött idegen anyagokat

Bemutatta a NASA azokat az idegen anyagokat, amelyek szeptemberben érkeztek meg a Földre egy kapszulában – írja az MTI. A mintákat az OSIRIS-Rex űrszonda hozta el egy aszteroidáról.

A bemutatót a houstoni Johnson Űrközpontban tartották meg. A fekete por és kőzetdarabok a szénben gazdag Bennu kisbolygóról származnak, amely a Földtől mintegy 96 millió kilométerre fekszik. A az OSIRIS-Rex három évvel ezelőtt gyűjtötte be az anyagokat, majd visszatérve egy kapszulába zárva dobta le azokat a Földre, miközben elhaladt mellettünk.

A kutatók szerint most jóval több minta érkezett a Földre annál, mint amennyit a Hajabusza-2 japán űrszonda 2019-ben beszerzett a Ryugu aszteroidáról.

A pontos anyagmennyiséget még nem tudták felmérni, mert a kapszula fő kamráját még nem nyitották fel.

„Lassan és aprólékosan haladunk” – mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem munkatársa és a projekt vezetője. A szakértő hozzátette, már az is tudományos szenzáció, hogy a kamra peremén talált port és részecskéket vizsgálhatják.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely egy aszteroidáról gyűjtött mintát. Az űreszközt 2016 szeptemberében indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból, jelenleg pedig egy másik aszteroida, az Apophis felé tart, misszióját kilenc évvel meghosszabbították.

The post Bemutatták a NASA által begyűjtött idegen anyagokat first appeared on 24.hu.