:

Beelőzött minket Románia

A legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat Románia. Fél évvel az előzetes adatok megjelenése után az Eurostat friss adatközlése megerősítette: romlik a relatív teljesítményünk.

Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU átlagának 76,6 százaléka volt, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék.

Ez azzal függ össze, hogy bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz, ugyanakkor a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz – írja a Portfolio.

Több ebből A Hamász minden tagja halott ember – Tovább durvul a palesztin-izraeli háború Szupergazdagok: mitől lettek ennyien?

A legutolsó évben, vagyis 2022-ben 2021-hez képest is dinamikusabb volt a román felzárkózás: a román gazdaság 2,9 százalékpontos, míg a magyar gazdaság 1,8 százalékpontos hátrányt dolgozott le az EU-átlaghoz viszonyítva.

Hosszabb távú kontextusban megvizsgálva: 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytárs gazdaságok találhatóak.

Tehát míg a magyar gazdaság közelíti az EU átlagát fejlettségben, a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik.

Csehország, Szlovákia és Szlovénia az a három ország a térségben, ahol 2013 óta kisebb mértékű konvergencia valósult meg, mint Magyarország esetében.

The post Beelőzött minket Románia appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés