:

Ekkorát bukott első napján a Birkenstock

Már első napjukon 12,6 százalékkal estek a Birkenstock részvényei az amerikai tőzsdén, 7,5 milliárd dollárra árazva be a német papucsgyártó céget. 

Kedd este a Birkenstock még 46 dollárra árazta be részvényeit, amelyek értéke azonban a New York-i tőzsdei kommentár hatására azonnal esni kezdtek, szerdán pedig már 40 dolláron zártak – írja anyalapunk, a Forbes. A tőzsdei bevezetést megelőző részvényeladás (IPO) során 46 dolláros áron találtak gazdára a 250 éves német a cég papírjai. Ezen az árfolyamon az IPO során összesen 1,48 milliárd dollárban adtak el a társaság részvényeiből. Ehhez képest szerdán alig 41 dolláros áron kezdtek el kereskedni velük a tőzsdén New Yorkban, záró árfolyamuk pedig 40,5 dollár lett, ami 12,6 százalékos csökkenést jelent a kibocsátási árhoz képest. 

Az amerikai Forbes cikke szerint a várakozásoktól elmaradó eredmények hátterében több dolog is állhat: egyfelől a befektetők – több bukás után – továbbra is óvatosak az új tőzsdei bevezetésekkel kapcsolatban, de lehet annak is a jele hogy egyszerűen túl voltak árazva a részvények a kibocsátás során. Az egymilliárd dolláros értéket meghaladó kibocsátásokat nézve a Reuters szerint a Birkenstock első napi szereplése két éve a legrosszabb teljesítmény az amerikai tőzsdéken. 

Több ebből Jobb lesz betárazni? Hiány léphet fel Európában Beelőzött minket Románia

Pedig az IPO előtt a Forbes.hu-n mi is írtunk arról, hogy a cég jól teljesít, a 2022 szeptemberében zárult üzleti évben 1,24 milliárd dolláros forgalom mellett 187 millió dolláros adózott nyeresége volt, míg az idei első fél évben 18 százalékkal nőttek az eladásai. Az ikonikus német papucs- és szandálgyártó céget az első hírek szerint több mint hatmilliárd dollárra, azaz nagyjából 2,1 billió forintra, aztán már 8 milliárd dollárra értékelték az IPO előtt. Ezzel – mint írtuk – két év alatt duplázhatja értékét a 250 éves német szandálgyártó. A piac máshogy gondolja.

A Louis Vuittont is tulajdonló LVMH-csoport résztulajdonában lévő L Catterton befektetési cég, valamint az Arnault család holdingcége, a Financière Agache két éve szálltak be a Birkenstockba. Mindkét cég Bernard Arnault luxusmogul érdekeltségébe tartozik, a Forbes valósidejű listája szerint jelenleg a világ második leggazdagabb embere Elon Musk mögött. 

Az akkori beszállóval a társaságot 4 milliárd euróra (4,3 milliárd dollár) értékelték, a szerdai záró árfolyamon a Birkenstock piaci kapitalizációja 7,5 milliárd volt, vagyis Arnault mindenképp jó üzletet kötött.

The post Ekkorát bukott első napján a Birkenstock appeared first on Forbes.hu.