:

Hatalmas ütközést figyeltek meg az űrben

Hatalmas ütközést figyeltek meg az űrben

Szakértők egy csoportja hirtelen infravörös felragyogást, illetve optikai elhalványulást figyelt meg egy idegen csillagnál – írja az IFLScience. A jelenségről beszámoló tanulmány alapján a folyamatért két bolygó összeütközése lehetett felelős. A kutatók úgy gondolják, az összeolvadással létrejött új bolygó sugárzását is fogták.

2021 decemberében a 2MASS J08152329-3859234 jelű csillag a látható fényben működő távcsövek számára jelentősen halványabbá vált. Hasonló eseményeket már korábban is láttak, igaz, csak ritkán. A csillagot átnevezték ASASSN-21qj-re, és további teleszkópokkal kezdték el vizsgálni.

A csapatnak egy csillagász utóbb egy közösségi oldalon jelezte, hogy az ASASSN-21qj 900 nappal korábban infravörös hullámhosszon drámaian fényesebb lett, és ez így is maradt egészen az optikai halványodás kezdetéig. „Hogy őszinte legyek, ez a megfigyelés teljesen meglepett” – nyilatkozta Dr. Matthew Kenworthy, a Leideni Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

Az extra infravörös és a csökkent optikai fény kombinációja egy hatalmas porfelhőre utal. A felhőt az ASASSN-21qj sugárzása idővel felhevítette, ami infravörös sugárzást okozott. Végül a felhő a Föld és a csillag közé került, blokkolva a látható fényt. Körülbelül 100 nappal a halványodás kezdete után az infravörös sugárzás is mérséklődni kezdett, ez véletlen egybeesés lehet.

Kenworthy és kollégái részletes elemzést végeztek, hogy kiszámítsák a por mennyiségét és valószínűsíthető pályáját, meghatározzák az érintett bolygók méretét és az ASASSN-21qj-hez viszonyított elhelyezkedésüket.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az ütközésben két, a Földnél nagyobb égitest, valószínűleg a Neptunuszhoz és az Uránuszhoz hasonló jégóriások vettek részt.

Az objektumok az ASASSN-21qj-től 2 és 16 csillagászati egység között találkoztak egymással, ez a régió a Naprendszer esetében a Mars pályáján valamivel túlról majdnem az Uránuszig terjed.

Az idő előrehaladtával várhatóan a por szétterül majd. Ezen folyamat további megfigyelései segíthetnek pontosítani az érintett bolygók összetételére és pályájára vonatkozó becsléseket.

A hatalmas mennyiségű keletkező por ellenére a két objektum tömegének körülbelül 99 százaléka egy új bolygóba épülhetett be, a csapat érzékelhette is ennek fényét. Az ütközés során felszabaduló hő hatására a bolygó kezdetben a méretének sokszorosára puffadt, a csapat pedig arra számít, hogy fokozatosan fog összezsugorodni. Dr. Zoe Leinhardt, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint az égitest körüli anyagtömegből holdak is keletkezhetnek.

Az ASASSN-21qj egy fiatal csillag, 300 millió éves lehet. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a korábban máshol észlelt porfelhők szintén ütközésekből jöhettek létre, de azok valószínűleg sokkal kisebbek voltak, mint a mostani, és nem hoztak létre detektálható bolygót.

The post Hatalmas ütközést figyeltek meg az űrben first appeared on 24.hu.