:

NER-es magánszemélyeket szankcionálna az Egyesült Államok?

Korrupciós gyanúval vethetnek ki szankciókat magyar magánszemélyekre. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete már korábban beszélt arról, hogy keresik a módszereket, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak a magyar kormányra az orosz-ukrán háborúban képviselt álláspontja megváltoztatása érdekében.

Tájékoztatta néhány európai szövetségesét az Egyesült Államok arról, hogy szankciókat fognak kivetni magyar magánszemélyekre – állítja a VSquare hírlevele, névtelen diplomáciai forrásokra hivatkozva. A Telex által kiszúrt hírlevél szerint a lista még nem teljes, és arról sem döntöttek, hogy a szankciók mikor lépnek életbe. A cikk szerint:

az Egyesült Államok korrupciós ügyekben való részvétel miatt szankcionálja majd ezeket a magyarokat, akik valószínűleg a politikai elithez kötődnek.

A VSquare értesülését csütörtök este óta az Egyesült Államok nagykövetsége nem kommentálta, és a Telex sem tudta ellenőrizni, de megjegyzik: az egybecseng azzal, amit néhány hónapja egy háttérbeszélgetésen David Pressman mondott nekik. Az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete akkor arról beszélt, hogy keresik a módszereket, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak a magyar kormányra az orosz-ukrán háborúban képviselt álláspontja megváltoztatása érdekében.

Pressman szerint ennek a nyomásgyakorlásnak az egyik lépése volt a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) szankcionálása is. Emlékezetes:

tavasszal a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet szankciókat jelentett be a bank és annak vezetői ellen; két napra rá a magyar kormány döntött: utolsó EU-tagként amerikai nyomásra kilép a bankból és visszahívja a magyar igazgatósági tagokat is;a korábbi, Oroszország elleni szankciók és a többi EU-tag kilépése miatt a bank már amúgy is nehéz helyzetbe került, ekkor a Mészáros-féle MKB sietett a segítségére.végül a bank bejelentette, hogy mivel a magyar fél kiszállása és a szankciók teljesen ellehetetlenítik a működésüket, Oroszországba költözteti a központját és a teljes operációját, kivonulnak a magyar piacról.

The post NER-es magánszemélyeket szankcionálna az Egyesült Államok? appeared first on Forbes.hu.