:
Breaking News

Orbán: Decemberben egy számjegyű lesz az infláció

A miniszterelnök a nemzetközi környezetet és a jegybankot hibáztatta, amiért a kormánynak a jóízlés határát átlépő intézkedésekkel kell dolgozni az infláció csökkentésén.

Orbán Viktor nem lát olyan tényezőt, ami megakadályozná, hogy az év végére 10 százalék alá menjen az infláció – derült ki a miniszterelnök péntek reggeli rádiós beszédéből. Orbán itt egyebek mellett arról beszélt, hogy a kormány átvállalta az infláció elleni harc feladatát és felelősségét, mert a Magyar Nemzeti Bank erre képtelen volt. A gazdaság működésétől idegen eszközöket is be kellett vetni szerinte a gyógyulás érdekében, de ez szerinte meghozta az eredményt. 

„12,2 százalékos inflációt mértek szeptemberben. Nehéz döntést kellett meghoznunk az év elején, az infláció a jegybank hatáskörébe tartozik, de itt olyan nemzetközi inflációs özönvízzel álltunk szemben, amit nem tudott felfogni a jegybank, ezért át kellett vennünk a stafétabotot. Bevezettünk intézkedéseket, amelyek nem feltétlenül állják ki a jóízlés határát (árstopok, stb.), de be kellett avatkoznunk a gazdaság szövetébe, ami meghozta az eredményét. Helyes volt a diagnózis és az orvosi beavatkozás is jól sikerült. Úgy látom, hogy novemberben, decemberben egyszámjegyű lesz az infláció”

– állította a kormányfő. Orbán ugyanakkor arról is beszélt, hogy az inflációs környezetről nem a kormány tehet, nekik jóval nagyobb ambícióik voltak, azt szerették volna elérni, hogy az infláció csökkentésével párhuzamosan a gazdasági növekedés is magas szinten maradjon, de nem ment együtt a kettő. 

„Kénytelenek voltunk stratégiát változtatni, 2023 az infláció letörésének az éve, 2024-ben indítjuk meg újra a gazdasági növekedést.”

Fontos a német gazdaság, de azért elmegy Pekingbe

Ez azonban nem lesz egyszerű, mert ha külföldön nincs vevő, ha nincs növekedés, akkor minden, amit a nyakunkon marad. A kormányfő szerint fontos a német gazdaság, ami meghatározó, de nekünk minden piac felé nyitottnak kell maradnunk. Orbán azt mondta, azért megy jövő héten egy hosszabb útra Kínába, mert  „nekünk minden piac fontos Keleten is. Két dolgot kell csinálni: beruházásokat létrehozni, majd eladni a termékeket.”

Arról ugyanakkor Orbán már nem beszélt, hogy egyetlen uniós vezetőként vesz részt és szólal fel jövő szerdán a kínai Egy övezet, Egy út fórumon. Pekingben ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott lehet, miután elfogadta az idevágó meghívást.

The post Orbán: Decemberben egy számjegyű lesz az infláció appeared first on Forbes.hu.