:

Összejött a Microsoftnak minden idők legnagyobb videojáték üzlete

Jóváhagyta az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros felvásárlását a brit versenyfelügyelet.

A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) pénteken bejelentette, hogy jóváhagyja az Activision Blizzard felvásárlásást a Microsoftnak, írja anyalapunk, az amerikai Forbes. A CMA még márciusban blokkolta az akvizíciót arra hivatkozva, hogy ez kivételes helyzetbe hozná a Microsoftot a videojáték-piacon a többi között a Call of Duty nevű játék jogainak megszerzésével. Ezzel a döntéssel elhárult egy jelentős akadály az ügylet megvalósítása elől, ugyanakkor a CMA azt is kikötötte, hogy a felvásárlásra csak a felhőjáték-jogok bevonása nélkül kerülhet sor. A versenyhatóság szerint ugyanis: 

ez a megállapodás megakadályozza, hogy a Microsoft monopolhelyzetbe kerüljön a felhőalapú játékok feltörekvő piacán, és ezáltal versenyképes árakat és szolgáltatásokat biztosít a felhőalapú játékok brit ügyfelei számára.

A megállapodás lehetővé teszi a Ubisoft számára, hogy az Activision tartalmait bármilyen üzleti modell keretében kínálja, beleértve a több játékot tartalmazó előfizetéses szolgáltatásokat is. Emellett biztosítja, hogy a felhőalapú játékszolgáltatók nem Windows alapú operációs rendszereket is használhassanak az Activision-tartalmakhoz, ami csökkenti a költségeket és növeli a hatékonyságot. A felhőalapú játékokat ugyanis olyan új iparági határterületnek tekintik, amely több módon is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Netflix filmjeihez vagy műsoraihoz hasonlóan streameljék a játékokat. Ez a technológia potenciálisan megszüntetheti a költséges konzolok szükségességét, mivel a felhasználók ehelyett PC-n, mobilon és tévén játszhatnak.

Régóta szeretné megvenni a Microsoft

A Microsoft eredetileg 2022 januárjában javasolta az Activision felvásárlását, de az Egyesült Államokban, Európában és az Egyesült Királyságban is hatósági akadályokba ütközött. Júliusban, miután a Microsoft egy sor engedményt ajánlott, amelyek középpontjában az Activision játékok felhőjogainak a francia Ubisoft Entertainment játékkiadónak történő eladása állt, a CMA beleegyezett, hogy felülvizsgálja álláspontját. Az augusztusban indított új vizsgálatot követően a szabályozó hatóság most jóváhagyta a felülvizsgált tranzakciót.

Valójában egyébként az Európai Unió hatóságai voltak az első nagy szabályozó hatóságok, amelyek májusban jóváhagyták az üzletet, miután a Microsoft engedményeket tett. Akkor azonban még a CMA fenntartotta az üzletet blokkoló döntését, azzal érvelve, hogy az EU-nak felajánlott kompromisszumok lehetővé tennék a Microsoft számára, hogy a következő évtizedre diktálja a piaci feltételeket. Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság jogi csatát vívott a Microsofttal az Activision felvásárlásának megállításáért, júliusban azonban egy bíró megakadályozta a blokkolási kísérletet, megnyitva ezzel az utat az üzlet amerikai jóváhagyása előtt.

A Microsoft ezután javasolta a tranzakció átalakítását, és belement abba is, hogy a mostani megállapodás értelmében nem szerez felhőjogokat a következő 15 évben megjelenő meglévő vagy új Activision PC- és konzoljátékokra. Ehelyett ezeket a jogokat a Ubisoft Entertainmentnek adják át, mielőtt a Microsoft felvásárolná az Activisiont. A tech-óriás megállapodást kötött az Nvidia-val és a Sony-val is, hogy az Xbox-játékokat, illetve a Call of Duty-t a platformjaikra hozzák, továbbá 10 éves megállapodást kötött a Nintendóval is a Call of Duty-hoz való hozzáférésről.

The post Összejött a Microsoftnak minden idők legnagyobb videojáték üzlete appeared first on Forbes.hu.