:

Félreárazott részvények – egy generációváltás nem várt következményei

Félreárazott részvények – egy generációváltás nem várt következményei

Jelentős esésen van már túl idén az Origin Enterprises ír agrárcég: a részvény az év eleje óta ötödével lett olcsóbb, amit a vállalat eredményei, piaci pozíciója és jövőbeni növekedési lehetőségei sem indokolnak. Sőt… Mi lehet a háttérben?

A szerző részvényelemző.

Befektetéseink kiválasztása során törekszünk arra, hogy félreárazott részvényeket találjunk – olyanokat, amelyek olcsók és a vállalat fundamentumai alapján nem indokolható az alacsony részvényárfolyam. Ilyen helyzetre jó példa lehet, amikor egy cég meghatározó tulajdonosa pozíciója leépítéséről dönt és hirtelen nagy mennyiségű papír kerül a piacra lenyomva a részvény árfolyamát.

Forbes Money Summit

Október 19-én egy egész napot szentelünk a pénznek. Nézd meg a Forbes Money Summit részletes programját és gyere el!

Éppen ez történt az Origin Enterprises ír mezőgazdasági vállalat részvényével, miután egy intézményi tulajdonos rövid időn belül építette le a pozícióját. A történet érdekessége, hogy a Fidelity (az említett nagytulajdonos) részvényalapjának idős portfóliókezelője – aki az indulás óta részvényese volt a cégnek – nyugdíjba vonult, utódai pedig valószínűleg más társaságokat képzelnek el az általuk kezelt alapban, így a gyors eladás mellett dönthettek.

Az eredmény egy több mint 20 százalékos áresés lett.

A cég által közölt információk szerint a teljes pozíciót leépítették már, tehát az eladói nyomásnak enyhülnie kellene a következtetéseink szerint.

Amennyiben a fundamentumok rendben vannak, ekkora áresés után vonzó befektetési célpont lehet a vállalat. Így gondolhatja a vállalat menedzsmentje is, mert maguknak is bátran vettek részvényt az árfolyamesés során.

Egy mezőgazdasági cég profitját többek között a műtrágyaárak és a terményárak befolyásolják, ezekre pedig az időjárás és az energiaárak vannak hatással. A legtöbb műtrágyakereskedő vállalat például 2022-ben rekordprofitot ért el azon, hogy a dráguló gáz hatására megugrottak a műtrágyaárak és a korábban olcsón beszerzett készletet elképesztő nyereséggel tudták értékesíteni.

Így volt ez az Origin esetében is, tehát a kiugró 2022-es eredményt egy visszafogottabb 2023-as profit követett. A cég 2023-ban százmillió euró kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el, a piaci kapitalizációja mégis mindössze 401 millió euró volt, miközben a 2017-es 77 millió eurós EBITDA mellett a mostani kétszerese volt a piaci kapitalizáció. (A 2020-as – 30 éve nem látott időjárási viszonyok miatti – borzasztó eredményt és a 2022-es, műtrágyaár-infláció miatti, kimagasló profitot érdemes kivenni a képből, hogy a reálisan elérhető profitokat láthassuk.)

Mindeközben a cég nincs eladósodva és sokat javult a működőtőke-finanszírozás is (hatékonyabban használja fel a kölcsönkapott tőkét, gyorsabban szedi be kintlevőségeit).

Ami ugyanakkor ennél is érdekesebb, hogy jelenleg a papír a részvényenkénti eredmény (P/E) mindössze hatszorosán forog. Az osztalékhozam (euróban) 5 százalék úgy, hogy az elmúlt 2 évben 60 millió eurót költöttek részvényeik visszavásárlására és további 20 millió euró visszavásárlást ígérnek 2026-ig. Bíztató továbbá a jövőkép is: a vállalat magas megtérülésű, kis családi cégeket vásárol fel és rendelkezik brazil és európai kitettséggel is, ahol jó növekedési lehetőség van a mezőgazdasági inputok piacán.

A fundamentumok messze nem indokolják a jelenlegi nyomott árakat.

Persze fontos lenne, hogy a most kezdődő az őszi mezőgazdasági munkák ideje alatt megfelelő legyen az időjárás, főleg a core piacon (UK), ami megnyugtatóan hatna a befektetőkre és egyfajta pozitív jelzés lehetne a részvényárfolyam emelkedéséhez. Az elemzők véleménye mindenesetre már javult, ami a becsléseiken is meglátszik, hiszen a többség 5 euró fölé teszi a célárfolyamot. Az időjárási kockázat mindig jelen van egy mezőgazdasági cégnél, ilyen alacsony árazottság és ilyen mértékű biztonsági tartalék (margin of safety) már bőven kárpótolja a befektetőket a vállalt rizikóért cserébe.  

Nemeskéry Gergely,
a Hold Alapkezelő részvényelemzője 

A cikk a nyilatkozó elemző saját véleményét tükrözi. Számos (akár a szakemberek által menedzselt) Hold Alapkezelő által kezelt befektetési alapban vannak vagy lehetnek Origin-pozíciók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

The post Félreárazott részvények – egy generációváltás nem várt következményei appeared first on Forbes.hu.