:

Lezárult az elmúlt évek egyik legnagyobb üzlete

Lezárult az elmúlt évek egyik legnagyobb üzlete

Közel két éve már, hogy a Microsoft bejelentette, hogy közel 69 milliárd dollárért (22 ezer milliárd forintért) megvásárolja az Activision Blizzardot, ami olyan népszerű játékok kiadója, mint a Call of Duty, vagy épp a World of Warcraft. Az eltelt időszakban rengeteg ország versenypiaci felügyelete vizsgálta meg az üzletet, mely során rengeteg probléma adódott, október 13-án viszont hivatalossá vált az üzlet.

Az üzletet a brit versenyhatóság (CMA) akadályozta egészen idáig. A brit kormány áprilisban még úgy nyilatkozott, hogy meghiúsítják az üzletet, ugyanis nem tetszett nekik a cloud gamingre vonatkozó része a megegyezésnek. Véleményük szerint túl nagy lett volna az esélye annak, hogy a Microsoft monopóliumot épít ki a területen. A Microsoft ezért vállalta, hogy átstrukturálja a megállapodás cloud gaminges részét, melynek értelmében a Microsoft helyett az Ubisoft vásárolná meg az Activision felhős játékjogait.

So many stories to tell, so many characters to meet, so many worlds to explore…

It’s a good day to play: https://t.co/6i3RHmwsNZ pic.twitter.com/y7t2Q5mtrD

— Xbox (@Xbox) October 13, 2023

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Microsoft nem teheti exkluzívvá a kiadó játékait a saját felhőalapú szolgáltatásában, az Xbox Cloud Gamingben. Emellett a licencelés feltételeibe sem lesz beleszólása, ugyanis az EU-n kívül ők is a Ubisofttól fogják megkapni ezeket a címeket. A játékok emellett bekerülnek majd a Ubisoft saját, előfizetéses rendszerébe is, amely minden fontosabb platformon elérhető, beleértve a konkurens PlayStationt is, teszi hozzá a Telex.

A megállapodás az Activision összes, 15 éven belül megjelenő PC-s és konzolos játékának felhőalapú streaming-jogait tartalmazza. Az augusztusban indult felülvizsgálat végül október 13-án ment végbe, ami bár péntek tizenhárom volt, a Microsoftnak kifejezetten sikeresnek bizonyult. Brad Smith, a cég elnöke üdvözölte is a CMA döntését, és ismét hangsúlyozta, hogy szerinte az üzlettel a játékosok és az egész videójátékipar is jól jár majd.

We’re grateful for the CMA’s thorough review and decision today. We have now crossed the final regulatory hurdle to close this acquisition, which we believe will benefit players and the gaming industry worldwide.

— Brad Smith (@BradSmi) October 13, 2023

És hogy milyen játékokért felel az Activision? Nos a leghíresebb egyértelműen a Call of Duty és a World of Warcraft. Emellett azonban ott van még az Overwatch, a Crash, a Diablo, a Spyro, a Pitfall, és a Candy Crush is. A konkurenseknek tehát az engedmény ellenére is van mitől tartania az elkövetkező években.

The post Lezárult az elmúlt évek egyik legnagyobb üzlete first appeared on 24.hu.