:

Az újraélesztés technikájának elsajátítása kiemelkedő fontosságú

Az újraélesztés technikájának elsajátítása kiemelkedő fontosságú

Életet menthetünk azzal, ha időben megkezdjük az újraélesztést – egy szívleállás esetén – a mentők kiérkezéséig. Az azonnali mellkasnyomás megfelelő ritmusban elengedhetetlen, hiszen mindössze 4-5 perc oxigénhiány az agyban visszafordíthatatlan károsodást okozhat.

Ma már egyre több helyen állnak rendelkezésünkre defibrillátorok, de sokan nem tudják, hogyan kell használni őket. Az október 16-án tartott Újraélesztés Világnapja hangsúlyozza, hogy az életmentés folyamata bárki számára elsajátítható, és minél többen tudjuk, annál több életet menthetünk meg.

Egy hirtelen szívleállás kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül bármikor előfordulhat anélkül, hogy előjeleket fedeznénk fel. Ilyenkor négy perc után az agy oxigénhiányos állapotba kerülhet, ami visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodáshoz vezethet. Ezért létfontosságú, hogy a mentő kiérkezése előtt az újraélesztést késlekedés nélkül megkezdjük, mert valakinek az élete múlhat rajtunk. A folyamatos – mentők kiérkezéséig folytatott – mellkasnyomáson kívül nagyon fontos a defibrillátor használata is (amennyiben van a helyszínen).

Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője és vezető oktatója hangsúlyozza, hogy az újraélesztést és a defibrillátor használatát azonnal meg kell kezdeni, amennyiben felmértük, hogy az eszméletlenné vált embertársunknak nincs légzése (oktatáson is elsajátítható, hogyan tegyük ezt meg).

– A mentők kiérkezése előtt a jelenlévők hozzáállása kulcsfontosságú szereppel bír, és ebben az időben a bajba jutott személy élete azon múlik, hogy a helyszínen tartózkodók hogyan reagálnak, és nyújtanak azonnali segítséget. Fontos szempont, hogy a defibrillátorokat nemcsak forgalmas helyeken kellene elhelyezni, hanem bárhol, ahol a mentők kiérkezése négy-öt percen túl várható. Legfőbb küldetésünk közé tartozik, hogy minél több intézménybe, szállodába, iskolába, munkahelyre, szórakozóhelyre, magánházakba eljuttassuk ezeket a készülékeket a megfelelő elsősegélynyújtási képzéssel együtt. Célunk, hogy minél több embernek legyen esélye és képzettsége életet menteni. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél több tanár végezzen el elsősegélynyújtó tanfolyamot, frissen képzettek legyenek e téren az esetleges baj elkerülése tekintetében, és minél több iskola rendelkezzen defibrillátorral. A küldetésem az, hogy megtanítsam az embereket, hogyan cselekedjenek vészhelyzetben, és bátorságot adjak nekik, hogy segítsenek, még akkor is, ha korábban féltek.

Az egészségtudatos cégek és intézmények felismerik már manapság, hogy az elsősegélynyújtás ismerete mindenki számára rendkívül lényeges, függetlenül az életkortól vagy képzettségtől. Varga Erika azt is elárulta, hogy a készülék szakképzettség nélkül is használható, és segít a teljes újraélesztési folyamatban, nemcsak az elektromos sokk leadásában. Az eszköz grafikus felületét könnyen követhetjük, és utasításokat, visszajelzéseket is nyújt hang és fény közreműködésével. A defibrillátor elektródái közé beépített közvetlen mellkasnyomás érzékelő-visszajelző rendszer maximálisan segítséget nyújt az életmentőnek a keringés fenntartásában esélyt adva a túlélésre.

További információ: https://defibrillatorplusz.euhttps://www.facebook.com/defibrillatorplusz

The post Az újraélesztés technikájának elsajátítása kiemelkedő fontosságú appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés