:

Jobban rontja a szemünket a mobil, mint a számítógép

Jobban rontja a szemünket a mobil, mint a számítógép

Nagy valószínűséggel mindenki tudja, hogy amennyiben napi több órán át nézzük a képernyőt, az nem tesz jót a szemünknek hosszútávon. A képernyő előtt töltött órák száma és a képernyőhöz való közelség mellett azonban a képernyő mérete is felnagyíthatja a káros hatásokat.

Konkrétabban fogalmazva, egy okostelefon apróbb képernyőjének hosszabb ideig történő bámulása kellemetlenebb, mint például egy tablet vagy egy PC képernyője esetében – írja a SlashGear.

A BMC Ophthalmology folyóiratban megjelent kutatás során az egészséges szemű résztvevők több héten át minden nap egy órán keresztül YouTube-videókat néztek. Ehhez egy 6,1 hüvelykes iPhone XR-t  és egy 9,7 hüvelykes iPadet adtak nekik.

A kísérlet résztvevőinek körében egyértelművé vált, hogy minél kisebb a kijelző mérete, annál nagyobb a szemre gyakorolt káros hatás.

A tanulmány az okostelefonokra és a táblagépekre vonatkozik, de más munkák kimutatták, hogy a nagyobb képernyők sem különösebben előnyösek a szemünk világára. A thaiföldi Walailak Egyetem szakértőinek kutatása szerint a nagy képernyő, például számítógép előtt töltött, több mint kétórás munkaidő a szem súlyos megerőltetéséhez vezethet.

Hogyan kezelhető?

Az Amerikai Szemészeti Akadémia egy különös megoldást, az úgynevezett 20-20-20-as formulát ajánlja a képernyő előtt dolgozók számára a látáskárosodás elkerülése végett. Ez abból áll, hogy 20 percenként elfordítjuk a tekintetünket, és legalább 20 másodpercig fókuszálunk egy 20 lábra, vagyis nagyjából 6 méterre lévő tárgyra.

Ez a gyakorlat segít csökkenteni a szem megerőltetését, mivel más tárgyak nézése fókuszbeállítást és izommozgást igényel, csökkentve a stressz és a fáradtság kialakulását.

Továbbá az is hasznos lehet, ha levesszük a képernyő fényerejét, úgy hogy ne legyen nagy különbség a kijelző és a külső fényerőszint között. Ez a stratégia segít csökkenteni a szem megerőltetését. Végül egy matt képernyőszűrő vagy egy kékfényszűrős szemüveg is hasznos lehet a mindennapi munkavégzés során.

The post Jobban rontja a szemünket a mobil, mint a számítógép first appeared on 24.hu.