:

Analóg érték egy digitális világban: fejet hajtott a magyar manufaktúra töltőtollai előtt a világ

Analóg érték egy digitális világban: fejet hajtott a magyar manufaktúra töltőtollai előtt a világ

Az Etelburg különleges kialakítású, limitált szériás töltőtolla a tulajdonosa személyiségét tükrözheti. A magyar manufaktúra újításai már a piacvezetők figyelmét is felkeltették.

A XXI. század embere a bitek és byte-ok birodalmában él, hisz a különféle digitális technológiák az élet szinte minden területéről kiszorítják a hagyományos, analóg eljárásokat. A füzetet felváltotta a laptop, papíralapú dokumentumot a file, a vásznat a tablet, a levelet az email, a vonalzót, körzőt a szoftver, és a gyerekek lassan előbb tanulnak meg gépelni, mint kézzel írni.

Az Etelburg egy magyar, töltőtollakra szakosodott manufaktúra. Kép: Etelburg

Nem veszett el, de átalakult

Joggal vélhetnék azt a laikusok, hogy egy ilyen érában a tradicionális írószereknek lassan nem marad létjogosultsága.

A lassabb, komótosabb, letűnt korokat jelképező töltőtollaknak pedig aztán végképp harangoztak. Ám ez akkora tévedés, ami még a Marsról is látszik.

Ez utóbbi szektor például mind a mai napig szépen pörög, csak egy picit átalakult. Megmaradt egy komoly vásárlói réteg, amely akar és tud is áldozni ilyen eszközökre, és akadnak olyan limitált szériás modellek, amelyek tíz- vagy akár százezer eurós áron cserélnek gazdát. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy a piacot a mamutok uralják, mert akadnak olyan feltörekvő cégek is, amelyek remek innovációknak köszönhetően válhatnak tényezővé.

Megyeri Gábor, Megyeri Péter és az Etelburg tollak. Kép: Sebestyén László

Hogy ebben az állításban semmi túlzás nincs, azt tökéletesen bizonyítja egy magyar családi vállalkozás, az Etelburg. A budapesti székhelyű, Megyeri Péter ügyvezető igazgató és Megyeri Gábor art director által közel egy évtizede alapított manufaktúra ugyanis olyan üde és előremutató megoldásokkal rukkolt elő, amelyekre az egész iparág felkapta a fejét.

Személyre szabható

Csúcstermékük, az Etelburg „r.feather” egyik különlegessége a modularitás. Az ízléses dobozban érkező termék normál szára egyszerűen, egyetlen mozdulattal kicserélhető egy úgynevezett stúdió szárra. Ezáltal pedig átalakul a toll karakterisztikája, megváltoztatható a súlypont, jóval inkább hasonlít egy ecsetre, és ebből fakadóan a rajzolásra, kalligráfiára így sokkal alkalmasabb lehet.

Etelburg r.feather, a személyre szabható toll. Kép: Etelburg

Emellett másodpercek alatt kicserélhető a hegye, így töltőtollból azonnal rollerball varázsolható belőle, amely közelebb áll a tömegesen elterjedt golyóstollakhoz. Ráadásul ez még csak a kezdet, hiszen a jövőben érkezik filctoll- vagy ecsethegy kiegészítő. Ezek prototípusai már elkészültek. Sőt, egy olyan modulon is dolgoznak, amely aktív tollá varázsolja az „r.feathert“, ami így ideálissá válik az érintésérzékeny kijelzőkkel ellátott digitális rajztáblán vagy tableten végzett munkához, alkotáshoz.

A cél tehát az, hogy olyan terméket foghasson kezébe a felhasználó, amely a lehető leginkább passzol az aktuális igényeihez, elvárásaihoz vagy épp a hangulatához.

Nem utolsó sorban pedig ez a kialakítás az esetleges javítást, szervizelést is egyszerűbbé, illetve értelemszerűen költséghatékonyabbá teszi. Az ilyen szinten szofisztikált moduláris struktúra önmagában unikálisnak számít ezen a piacon, azonban az Etelburg még ennél is tovább ment egy-két lépéssel.

A felhasználó saját színeket keverhet ki. Kép: Etelburg

Megyeri Gábor ötlete alapján ugyanis létrehoztak egy olyan mini ökoszisztémát, amely lehetővé teszi, hogy még a tinta színét is a felhasználó dönthesse el. Ehhez egy saját fejlesztésű mobil applikációt használnak, ahol ki kell jelölni a kívánt árnyalatot, ez az információ pedig eljut egy több alapszínt tartalmazó keverőgépbe, amely végül előállítja a kívánt tónust.

Ezáltal a tollak tulajdonosai szó szerint a saját színeiket használhatják, így az eszközök totálisan személyreszabhatók, ami egy teljesen új lépcsőfokot jelent a töltőtollak evolúciójában. A patronok teljesen egyediek, így más gyártók termékeiben nem használhatók, maga a keverőgép pedig külsejében is tökéletesen illeszkedik a koncepcióba, hiszen maximálisan letisztult, elegáns dizájnnal bír.

Vízió és valóság

Bár az Etelburg egy fiatal vállalat, azért természetesen nem a semmiből robbant elő. Megyeri Péter a technológiai fejlődés megszállottjaként közel húsz évet töltött telekommunikációs, informatikai és gazdasági területen.

Megyeri Péter, ügyvezető igazgató, Etelburg. Kép: Sebestyén László

Nagyvállalati, multinacionális környezetben a menedzsment területén szerzett tapasztalatai létfontosságúak voltak az építkezésben. Megyeri Gábor pedig kreatív erőként olyan iparági nagyágyúknál tette le a névjegyét tervezőként, mint a Montblanc vagy a Montegrappa.

Mindkettőjüknek volt víziója: az egyiküknek arról, hogy hogyan kell egy céget, márkát felépíteni és vezetni, a másikuknak pedig, hogy milyen termékeket kellene gyártani.

Megyeri Gábor, art director, Etelburg. Kép: Sebestyén László

Egymást kiegészítve teremtettek valóságot e víziókból, az pedig már csak a hab a tortán, hogy már eredetileg is közeli kapcsolatban voltak, hiszen unokatestvérek.

Régi és új egybeforr

Bár egy Etelburg toll szemre úgy tűnik, mintha kézzel készített termék lenne, erről azért szó nincs. Az első skiccek után Megyeri Gábor hamar számítógépre vált, és az iparágban általánosan alkalmazott 3D szoftverrel létre hoz néhány egészen részletes tervet a komponensekről, valamint természetesen a kész tollról.

Az olcsóbb eszközök is rém elegánsak. Kép: Etelburg

Ezekből 3D nyomtatással létrehoznak gyorsan és egyszerűen néhány prototípust, amelyeken meg lehet vizsgálni az ergonómiát, a használhatóságot. Emellett az anyaghasználat terén is teret ad az innovációnak a manufaktúra. Az r.feather tollak például abból a perunál nevű alumíniumötvözetből készülnek, amelyet a repülőgépiparban használnak.

A tervezés során kiemelt szerepet kap a súlypont, amely kulcsszerepet játszik a komfortos használat során. Egy kényelmes, megfelelő kialakítású toll siklik szinte ellenállás nélkül a papíron, stabilan ül a tenyéren, nincs szükség hozzá olyan minimális erőkifejtésre sem, ami torzítaná az írásképet. Ebből következően a végeredmény természetes marad, hűen tükrözve gazdája stílusát.

És itt vissza is kanyarodhatunk az Etelburg filozófiájához, miszerint teret adnak arra, hogy a tollak visszaadhassák a tulajdonosuk személyiségét, hiszen végül itt is erről van szó, csak kevésbé direkt módon.

Kiknek szánják az Etelburg tollakat?

A legdrágább toll a vállalat kínálatában jelenleg 700 euróba, azaz mintegy 280 000 forintba kerül. Ez biztos szíven üti azokat, aki az ajándéktollakhoz, repitermékekhez vannak szokva, de valójában ez a jelenlegi mezőnyben egyáltalán nem számít soknak, sőt.

Megyeri Gábor és Megyeri Péter. Kép: Sebestyén László

Az Etelburg célja az, hogy betörjön a már említett, akár tíz- vagy százezer eurós termékek világába, és erre a vállalatnak bizony komoly esélyei vannak. Az említett tintakeverős technológia nemzetközi szabadalom alatt áll, és komoly érdeklődés mutatkozik a világ minden tájáról e forradalmi megoldás iránt.

Egy töltőtoll bizonyos körökben ugyanúgy státuszszimbólum, mint egy óra vagy egy autó, emellett igen komoly gyűjtői kultúra alakult ki az elmúlt évtizedek során e termékcsalád körül.

Léteznek olyan limitált szériás modellek, amelyeket a tulajdonosaik bársonypárnán tárolnak, néha előveszik őket, szaténkesztyűt húzva, szétszedik, megtisztogatják, majd visszateszik a helyére, anélkül hogy egy betűt leírnának vele.

Hogy az Etelburg tollakra is ez a sors vár-e azt még egyelőre nem lehet tudni. Mindenesetre Megyeri Péter és Megyeri Gábor nagyon hisznek magukban, és abban, hogy bizonyos analóg értékeknek, így például a minőségi töltőtollaknak is van jelenük és jövőjük az egyre inkább digitalizálódó világunkban.

Fotók: Sebestyén László

The post Analóg érték egy digitális világban: fejet hajtott a magyar manufaktúra töltőtollai előtt a világ appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés