:

Kinek jár ezentúl csillag helyett Michelin-kulcs?

Mintegy 5300 hotel és szálloda, a világ 120 országában várja, hogy jövőre megtudja, bekerülnek-e a Michelin új katalógusába, amely a szállodák kulcsszimbólumos minősítését tervezi. 

A világhírű Michelin Guide, a gasztronómiai biblia, amely a legjobb éttermeket csillagokkal jutalmazza, a szállodák kulcsszimbólumokkal történő minősítését tervezi. A cég közlése szerint ugyanis ebben a kategóriában kulcs jár majd a kiemelteknek, amit a következő öt szempont alapján ítélnek oda a Michelin-bírák:

a gasztroélményhez való hozzájárulás,a belsőépítészeti és építészeti kiválóság,az egyediség,a szolgáltatás minősége,valamint a kényelem, az élmény, és az ár közötti összhang.

A több mint százéves étteremkatalógusos cég a Tablet Hotels szálláskeresővel négy éve dolgozik az első szállodák kiválasztásán; a listán jelenleg 120 ország 5300 szállodája szerepel. A legjobb szállodák listáját 2024 első negyedévében teszik közzé, a pontos időpont és a formátum egyelőre nem ismert.

A cég közleménye szerint a Michelin Guide szerkesztői azt mondják, „megbízható referenciát” szeretnének létrehozni, hogy segítsenek az utazóknak eligazodni az interneten található nagy és változatos szálláskínálat között, megjelölve a „kivételes szállodai és utazási élményeket kínáló létesítményeket”. A szállodákat is a független, „rejtélyes” Michelin-ellenőrök értékelik, akik a cég közlése szerint mindannyian egykori utazási szakemberek, 25 különböző országból valók, és különböző életkorúak. Az ellenőrök ajánlásai mellett a díjak figyelembe veszik a vendégvéleményeket is.

A The Guardian szerint a piaci szereplőket nem lepte meg a bejelentés, mert a Michelin öt éve felvásárolta a Tablet Hotels-t, egy foglalási weboldalt, ahol butik- és luxusszállodákban lehet szobát foglalni. Nem meglepő módon minden kulcsot kapó szálloda elérhető lesz a Michelin weboldalán keresztül, a kiadvány pedig jutalékot kap a foglalások után, ahogyan azt teszi az éttermi asztalfoglalások után is. A foglaláskor a Guide Michelin terítékenként 1 eurót számol fel, míg a szállodafoglaláskor az ár 10-15 százalékát, ami Gwendal Poullennec, a Michelin nemzetközi igazgatója szerint megfelel a piaci normáknak.

The post Kinek jár ezentúl csillag helyett Michelin-kulcs? appeared first on Forbes.hu.