:

Jövőre már az űrből sugározná a 4G-t a Starlink

Hamarosan megkezdi a bármely okostelefonnal használható, közvetlen műholdas mobilkapcsolat tesztelését a SpaceX, első körben csak szöveges üzenetküldéssel.

hvg.hu cikke szerint ugyanakkor 2025-től a tervek szerint már gyakorlatilag minden elérhető lesz, az internet és a mobilos hanghívás is.

A Starlink, Elon Musk műholdas internetszolgáltatása kezdi meg hamarosan annak a szolgáltatásnak a bevezetését, mellyel közvetlenül lehet a műholdas hálózathoz kapcsolódni mobillal. A SpaceX az amerikai T-Mobile-lal már korábban összefogott, hogy közösen nekilássanak az okostelefonokkal közvetlenül használható internet fejlesztésének – és már az engedélyeket is beszerezték ehhez.

Egyelőre bonyolult és drága a Starlink

Arról korábban már a Forbes.hu is írt, hogy a Starlink akár magyarországi használatához jelenleg mindenképp szükség van egy köztes eszközre, mely a műholdas jelet egy kis parabolán keresztül befogja, és wifin (vagy vezetéken, LAN-on) keresztül továbbítja a csatlakozó eszközöknek. Arról is írtunk, hogy 

maga az antenna 260 ezer forintba, a szállítás díja 23 ezer forintba, az előfizetési díj havi 35 500 forintba kerül.

Jön a műholdas mobilkapcsolat

2024-től azonban a SpaceX megkezdi a közvetlen műholdas mobilkapcsolat bevezetését, de első körben csak a szöveges üzenetküldés lesz elérhető rajta, hogy így teszteljék a rendszert, és feltárják, valamint javítsák az esetleges hibákat. 

2025-től már az adat- és hangszolgáltatás is elrajtol, de IoT-funkciók is elérhetőek lesznek rajta, azaz gyakorlatilag egy az egyben azt fogja kínálni, mint egy hagyományos mobilszolgáltató. 

Az azonban egyelőre kérdéses, hogy a műholdas 4G milyen sebességre lesz képes, de a SpaceX állítja: a böngészéshez megfelelő lesz. A kapcsolódáshoz semmilyen speciális hardver nem lesz szükséges, bármilyen 4G-képes mobillal lehet majd használni, hiszen a műholdak lesznek gyakorlatilag a „mobiltornyok” – fogalmaz a portál.

A partnerek között már számos mobilszolgáltató van, amerikai, japán és svájci is. Bizonyára ez a lista a jövőben bővülni fog, idővel az sem kizárt, hogy Magyarországon is elérhető lesz a szolgáltatás. A műholdas mobilinternet ötletével persze nincs egyedül a SpaceX: az AST SpaceMobile és az AT&T is összefogott már, hogy ilyet indítson, és ők már néhány teszt mellé is pipát tehetnek. Nemrégiben ugyanis sikeresen tudott kapcsolódni az egyik műholdhoz egy Samsung Galaxy S22, hogy hívást hajtson végre – később pedig a 4G-s mobilinternetet is sikerrel tesztelték.

Az ugyanakkor egy érdekes adalék – jegyzi meg a GSMArena –, hogy a Starlink csakis szárazföldön, tavakon és partmenti területeken elérhető. Ha az ember mondjuk az óceán közepéről szeretné használni a szolgáltatást, arra külön előfizetést kell kötnie..

The post Jövőre már az űrből sugározná a 4G-t a Starlink appeared first on Forbes.hu.